“Hozomra” egy induló cég sem kap tőkét

2014. augusztus 13. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Mitől lesznek kivitelezhetőek az új cégek tervei? Milyen tárgyi és személyi biztosítékokról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy tőkét vonhassanak be, akár úgy is, hogy eszközeik és eddigi eredményeik ezt egyelőre nem képesek alátámasztani? Mire figyeljen oda egy új vállalkozás ahhoz, hogy egy befektető minél előbb tőkebefogadásra érettnek tekintse?

Inkább egy rossz üzleti terv, mint egy semmilyen – Kép: Pixabay

A jövőbeni tervek kivitelezhetőségének értékelése speciális hozzáállást igényel az induló és a kétévesnél fiatalabb vállalkozások esetében. Míg egy hagyományos vállalatnál az iparági múltból és annak becsült jövőképéből kikövetkeztethető, hogy egy új elképzelés mennyire életképes, ez a turbulens üzleti környezetben – különösen a fiatal, felfutó iparágakban vagy technológiaigényes szakterületeken – sokkal nehezebb. (Így finanszírozza az induló vállalkozását saját zsebből!)

Számos ötlet esetében képtelenség megbecsülni, hogy a piacon van-e rá számottevő igény. Ha van igény, kérdés, hogy a felvázolt formában kielégíthető-e, illetve eléri-e a kritikus tömeget az elképzelt potenciális piac mérete. Sok múlik azon, hogy egy cég milyen érvekkel tudja alátámasztani elképzeléseit. Sokan hivatkoznak arra, hogy előreláthatatlan, és túl sok változóval terhes egy-egy ötlet jövője, de tapasztalatból tudjuk: még mindig jobb egy később megcáfolt üzleti tervvel nekifogni egy vállalkozásnak, mint tervek nélkül tenni azt – figyelmeztet a Széchenyi Tőkealap blogjának bejegyzése.

A kezdeti lépés lehet piackutatás, versenytárs-elemzés, vagy benchmarkok felállítása – ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy jó bemenő adatokkal induljon az üzleti terv kialakítása. A bizonytalan környezet esetén mindig érdemes több változatban készíteni a tervet. A bank, vagy a befektető feltétlenül látni szeretné pénze megtérülésének esélyét. Aki képes valós piaci adatokra épülő, különböző optimista és pesszimista forgatókönyveket letenni az asztalra, jelentősen megkönnyíti a befektető döntését, akinek könnyebb egy átlagos megtérülést megbecsülni, illetve láthatja, hogy milyen befektetési összeg-intervallumokban gondolkodhat.

Megfelelő üzleti partnerre lelhet a Piac & Profit Klubban!

A tőkeszerzés lehetetlennek tűnik egy induló vállalkozásnak – de nem az
Amikor a szakértők, befektetők egy-egy vállalkozás vagy startup múltbéli teljesítményét vizsgálják, sokan úgy gondolják, teljesíthetetlen elvárásokra kell számítaniuk, hiszen üzleti eredményeket, trendeket nem tudnak majd felmutatni.

Jelen helyzetben naivitás lenne azt gondolni, hogy bármilyen bank örömmel hitelez induló vagy viszonylag frissen alapított társaságot, hiszen nincsenek meg a tárgyi fedezetek, a projektalapú finanszírozás pedig szinte kimúlt. Tőkeoldali finanszírozásban jobbak az esélyek, akár üzleti angyalok, akár szerves fejlődés révén, de a kockázati tőke sem szeret “hozomra” pénzt adni. A befektetők arra biztatják a vállalkozásokat, hogy a vállalkozás első két évét szánja a feltételeknek való megfelelés elérésére, majd pedig megerősödve, és kellő üzletviteli tapasztalatok birtokában kezdje meg a finanszírozási tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel. (Azt is fontos tudni, hogy mitől válik vonzó befektetési célponttá egy cég!)

Sok fiatal cég, a szükséges alapvető tapasztalatok híján nem is tudna mit kezdeni a nyakába szakadó pénzzel, hiszen nincs meg a rutinja a források felhasználásának menedzselésében. A kezdő vállalkozóknak gyakran minden energiáját a szakmájuk naprakész ismereteinek megszerzése köti le. Mindaddig, amíg belső, működési, vagy éppen tőkebevonási oldalról nincsenek rákényszerítve arra, hogy a vállalkozás üzleti oldalával is foglalkozzanak, ritkán fordul elő, hogy maguktól komolyan vegyék ezeket a tényezőket.  Az alapok lefektetéséhez így elsősorban szakmai támogatás és segítség kell, nem pedig pénz.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek