Hőségriadó a vállalkozásoknál

2012. július 19. csütörtök - 10:42 / piac-profit.hu
  •    

Drasztikus mértékben, akár negyedével is nőhet a vállalkozások áramfogyasztása a nagy melegben - állítja az ALTEO. A statisztikák szerint az extrém magas hőmérséklet munkanapokon 12,4, munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelte a cégek áramfogyasztását. Pedig az energiafogyasztás megugrása akár már néhány egyszerű intézkedéssel is megakadályozható.

Nem csupán a lakossági villamosenergia-fogyasztást növeli a hőség, a vállalkozások ugyanígy szenvednek a nagy melegtől – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. friss elemzéséből. Az energetikai társaság 150 ügyfelének fogyasztását vizsgálta július első két hetében; az elsősorban irodaházakból, termelőtevékenységet végző kis- és közepes vállalkozásokból álló ügyfélportfólió statisztikái szerint az extrém magas hőmérséklet munkanapokon 12,4, munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelte a cégek áramfogyasztását. (A bázisnap legmagasabb hőmérséklete 26 fok Celsius volt, az extrém hőmérsékletű napé pedig 38 fok Celsius.)

A fogyasztási adatok elemzéséből látszik, hogy az áramigény növekedése egyértelműen a klíma- és hűtőberendezések üzemeltetéséből fakad. Az átlagos hőmérsékletű és a kánikulai napok villamosenergia-fogyasztása közötti különbség reggel 8-9 óra között kezd elszakadni egymástól, a csúcsot a 11 és 15 óra közötti időszakban éri el, majd a két fogyasztási görbe ismét közelít egymáshoz. „A legintenzívebb klímahasználat idején, általában a nap közepén, a fogyasztás 15,6 százalékkal is magasabb lehet egy extrém módon meleg, nyári napon. Ez pedig jelentős költségtöbbletet jelent a vállalkozások számára. Az adatokból jól látszik tehát, hogy a céges áramfogyasztás is meglehetősen érzékenyen reagál a hőmérséklet emelkedésére" – ismerteti a céges adatgyűjtés tanulságait Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

Kép - SXC
Kép – SXC

Első ránézésre meglepő eredménye volt az adatgyűjtésnek, hogy a fogyasztás növekedésének relatív mértéke a munkaszüneti napokon jelentősen nagyobb volt, mint a munkanapokon. Ennek oka az ALTEO szakértői szerint a bázishatásban keresendő. „Míg egy munkanapon alacsonyabb hőmérséklet mellett is rengeteg elektromos fogyasztó megy, így a klíma- és hűtőberendezések pluszfogyasztása arányaiban nem jelent akkora növekedést, addig a hétvégi hűtés egy extrém meleg napon kiugró fogyasztásnövekedést jelent egy normál munkaszüneti nap felhasználásához képest" – hívja fel a figyelmet Kis Gergely.

 

A klímaberendezések is felelősek a klímaváltozásért
A folyamatos hideg- és melegrekordokat elegyítő, szélsőséges időjárási viszonyok bizonyítják, a klímaváltozás mára realitássá vált, amiért a túlzott energiafogyasztás, köztük nyáron elsősorban a légkondicionálók használata tehető felelőssé, a megemelkedő energiafogyasztás okozta túlzott CO2 kibocsátás miatt. 2011-ben a globális energiafogyasztás 2,5%-kal emelkedett, Magyarországon összesen 267,5 TWh villamosenergiát fogyasztottunk, aminek hátterében az áll, hogy az extrém időjárás miatt télen jobban fűtjük, nyáron jobban hűtjük otthonainkat.

Az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója szerint a fogyasztás megugrása akár azonnal, néhány egyszerű intézkedéssel megakadályozható, de legalábbis tompítható. Ilyen lépés lehet egy olyan belső eljárásrend kidolgozása, amely szabályozza a házon belüli energiafogyasztást. Ez csupán döntés kérdése, extraberuházást vagy más erőforrást nem igényel.

A probléma középtávon történő optimális kezeléséhez ugyanakkor már elengedhetetlen a cég energiaauditjának elvégzése. Így pontosan feltérképezhető az energiafelhasználás szerkezete, személyi és tárgyi háttere. Az audit által nyújtott információk alapján pedig már könnyebben eldönthető, milyen energiamenedzsment-rendszer az optimális a költségek csökkentéséhez. Ilyen lehet például a 2011 nyarán közzétett ISO 50001 szabvány, amelynek alkalmazása egyes számítások szerint akár 15-25 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást néhány éven belül, értelemszerűen a cég méretétől, illetve a jelenleg alkalmazott technika és eljárásrendek jellegétől is függően – húzza alá Kis Gergely.

Az egyik kulcskérdés ez utóbbi, középtávra szóló megoldással kapcsolatban, hogy miként választjuk a megfelelő szolgáltatót az energiaaudit elvégzésére. Az utóbbi időben egyre több vállalkozás és magánszemély lát meghódítandó piaci területet az energiaauditok elvégzése terén, ez azonban óhatatlanul is az iparág hígulását jelentheti, így sokszor nem könnyű eldönteni, hogy valóban komoly értéket képvisel-e az auditot végző cég szolgáltatása.