Hol érdemes letelepednie egy vállalkozásnak? Az ingatlanpiaci helyzet segít dönteni

2017. március 27. hétfő - 08:48 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Cégalapításkor, költözéskor, és vállalati növekedés során, sokszor feltevődik a kérdés, hogy hol érdemes letelepedni, új irodát nyitni. Ilyenkor Budapest szokott szóba jönni elsőként, annak ellenére, hogy sok egyéb helyszín kerülhetne számításba, főleg ha a felmerülő költségeket vizsgáljuk. Az Ingatlannet.hu szakértői segítenek.

A KSH adatai szerint 2016 negyedik negyedéve magasan kiemelkedő volt az építkezések terén, csak ebben a 3 hónapban 10.145 lakásépítési engedélyt adtak ki országszerte, 4.725 lakás épült, ebből 2.300 lakás vállalkozásokhoz köthető. 2015 utolsó negyedéves adataival összevetve ez szám több mint 112 %-os növekedést jelent, amely igen komoly ingatlanberuházást mutat. Az egész évet vizsgálva összesen 31,3 %-kal nőtt a használatba vett lakások száma Magyarországon 2015-ről 2016-ra. Ezek alapján további növekedésre lehet számítani a 2017-re.

Nem csak a fővárosban van lehetőség

Ipari parkok, üzleti csomópontok közelségére vágyó cégek, melyek kerülnék a fővárosi ingatlanárakat, számukra megoldást néhány vidéki nagyváros és azok vonzáskörzete nyújthat, melyek a vidék adta alacsony költségek mellett a közel budapesti szintű infrastruktúrát kínálják. A rövidesen induló ELI lézerközpont és a hozzátartozó Science Park Szegeden, a győri Audi-gyár, a kecskeméti Mercedes-gyár, vagy az országban elsőként Tudományos és Technológiai Park címet elnyerő Zalaegerszegi Ipari Park is vonzó lehet a kis- és középvállalkozásoknak. E cégeknek a tehetséges munkaerő megszerzéséhez előny, ha olcsó lakhatást tudnak nyújtani – hangsúlyozzák az Ingatlannet.hu szakértői.

A bérleti díjak is kedvezőbbek

Februári adatok alapján az albérletárak a fentebb említett nagyvárosok közül Zalaegerszegen a legalacsonyabbak. Az elmúlt hónapban az átlagos bérleti díj négyzetméterenként Zalaegerszegen 850 forint, míg Szegeden közel a duplája, Győrben pedig 1.919 forint volt. A zalaegerszegi átlagár 245,76 %-kal, a szegedi 80,53 %-kal, a győri albérlet átlagárak pedig 53,15 %-kal voltak alacsonyabbak, mint a budapesti (2.939 Ft/m2) albérletek átlagos négyzetméterárai február során. A kecskeméti és zalaegerszegi albérletpiac árait ingadozás jellemezte az utóbbi évben, míg a szegedi és győri árak szinte mozdulatlanok – derül ki az Ingatlannet.hu statisztikáiból.

Forrás: Ingatlannet.hu

Forrás: Ingatlannet.hu

Az eladó ingatlanok árversenyét is Zalaegerszeg nyeri

Azok, akik hosszú távra terveznek munka- és lakáskeresés terén, nekik érdemesebb lehet saját lakást vásárolni, melyek árai jóval kedvezőbbek a fővárosi áraknál. A négy kiemelt városunk közötti árversenyt az eladó ingatlanok piacán szintén Zalaegerszeg nyeri. Ez a munkaerő-csábítás során előnyt biztosíthat a városnak. Az árverseny második helyezettje Szeged lett, egyaránt a családi házakat, illetve a panel- és téglalakásokat illetően. A hamarosan induló ELI-ALPS lézerközpont, várhatóan tovább növeli a szegedi ingatlanárakat, így érdemes minél előbb letelepedni itt. A kecskeméti és győri téglalakások átlagos Ft/m2 árai februárban szinte kiegyenlítődtek (Kecskemét: 338.947 Ft/m2; Győr: 340.570 Ft/m2), mely a győri lakáspiac megtorpanásának köszönhető. A panellakások terén hasonló trend látszik megvalósulni a két város árai között, mely különbség 2016 februárjában még átlagosan 42.067 Ft volt négyzetméterenként, 2017 februárjában ez az árkülönbség már csak 7.045 Ft – áll az Ingatlannet.hu elemzésében.

Forrás: Ingaltannet.hu

Forrás: Ingaltannet.hu

A Zalaegerszegen eladó házak még kedvezőbb árúak (10,46 %-kal alacsonyabb), mint az ott kínált panellakások, ami még vonzóbbá teheti a Zala megyei vállalatokat. Az adatok azt sugallják, hogy a tehetséges munkaerőnek és az őket kereső vállalkozásoknak nem feltétlenül szükséges a fővárosba költözniük a siker érdekében, elég, ha olyan jelentős gazdasági súllyal rendelkező városokban keresik otthonukat, mint Kecskemét, Győr, Szeged, vagy Zalaegerszeg.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek