Hogyan változtak a KIVA választhatóságának feltételei?

2018. december 06. csütörtök - 08:04 / piacesprofit.hu
  •    

A KIVA választásának bevételi korlátja 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra, a mérlegfőösszeg korlátja pedig szintén 500 millió Ft-ról 1 milliárd Ft-ra növekedett december 1-jétől - íhvaták fel a figyelmet az Írísz Office adótervezői.

A kiva választási feltételei közül az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedett december elsejétől.

Ezen változások figyelembevételével az adóalanyiság választásának feltételei:

  • az átlagos statisztikai állományi létszám az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt
  • az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot (12 hónapnál rövidebb adóév esetén az 1 milliárd forint időarányos részét)
  • az adóévet megelőző két naptári évben adószámát az állami adóhatóság jogerősen nem törölte
  • üzleti évének mérlegfordulónapja december 31.
  • az adóévet megelőző adóévéről készítendő beszámolójában a mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke az adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek