Hogyan válasszunk mikrovállalati számlacsomagot?

2017. március 13. hétfő - 14:04 / piacesprofit.hu
  •    

Sokan a számlavezetési díj alapján döntenek valamelyik mikrovállalati számlacsomag mellett, pedig számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni. A Sberbank szakértői összeállították a megfelelő csomag kiválasztásának öt legfontosabb kritériumát.

A legszembetűnőbb banki költség a számlavezetési díj, sokan ez alapján választanak az ajánlatok között. Érdemes figyelni arra, hogy hitelintézetünk feltételhez köti-e a kedvezményes vagy díjmentes számlavezetést. A legtöbb hitelintézet kínálatában található olyan számlacsomag, ahol például meghatározott számlaforgalomtól függően folyószámla díjkedvezményben részesülhetünk. Összességében éves szinten több tízezer forintos extra kiadást jelenthet egy rosszul megválasztott, mikrovállalkozásunk bankolási szokásaihoz nem illeszkedő számlacsomag – figyelmeztetnek a Sberbank szakértői.

Kép: SXC

Kép: SXC

Hitel és tranzakciós díjak

Azzal is számolnunk kell, hogy hitelintézetünk az utalásainkra és egyéb tranzakcióinkra díjat számolhat fel. Érdemes átgondolnunk, hogy milyen szolgáltatásokat tervezünk igénybe venni leginkább (készpénzfelvételt, átutalásokat), és ezeket  milyen csatornán (papíralapon, internetbankon, ATM-en keresztül bankkártyával) bonyolítjuk majd. Ezen szolgáltatások igénybevétele több ezer forintra rúghat akár a „0” forintos számlacsomag igénybevétele esetén is. Éppen ezért jól nézzük meg a számlacsomagban foglalt díjakat is.

Bár lehet, hogy a számlanyitás pillanatában nem elsődleges szempont, a jövőben bármikor alakulhat úgy, hogy vállalkozásunknak hitelre lesz szüksége. Ezért már a számlanyitás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott hitelintézet hogyan és milyen körülmények között biztosít vállalkozásunknak kölcsönt.  A kedvező kamatozású folyószámlahitel, valamint az egyszerű beruházási- vagy forgóeszközhitel-igénylés lehetősége mindenképpen pozitívum a számlaválasztásnál.

Elektronikusan egyszerűbb

A bankkártya, a Telebank, a Netbank, az SMS és a Mobilbank is ma már alapszolgáltatásnak számítanak, ezen túlmenően azonban bankunk egyéb elektronikus szolgáltatásokkal is kényelmesebbé teheti vállalkozásunk életét – ezek a csatornák legtöbbször díjmentesek vagy jelentősen kedvezményesek a papír alapú megbízásokhoz képest.

Még mindig sok a számlatartozás
46 ezer cégalapítással és 26 ezer cégtörléssel zárta Magyarország a 2016-ot. A cégek darabszámát tekintve harmadik éve folyamatosan zsugorodik a cégstruktúra. Sok a számlatartozásból származó és a központi kezdeményezésű eljárás is, a cégalapítási számok pedig mérsékeltek.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek