Hogyan teremt értéket a projekt?

2014. augusztus 20. szerda - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy cég sikere szempontjából azonban elegendő az eredményes projektmegvalósítás? Több példa illusztrálja, hogy nem. Sajnos előfordulnak eredményes, de értéket nem teremtő projektek.

Vajon értéket teremtett a projekt?

Nem elegendő tehát, ha egy projekt eredményes, projektértéket kell termelnie, vagyis olyan eszmei értéket, amely akkor jön létre, ha a projekt eredményeként megvalósul valamely vállalati érték megtartása, illetve növelése.

(Szakértőnk korábban 8 alapelvben összegezte, hogyan teremthetők meg a minőségirányítás alapjai a cégben. Önöknél megvannak?)

Egy projekt értékteremtéséhez nem minden esetben elégséges a hármas korlát teljesülése, illetve vannak esetek, amikor nem lehetséges vagy nem szükséges a hármas korlátot szigorúan teljesíteni. A projektérték megteremtésének elősegítése céljából folyamatos kontrollra van szükség, amelynek egy lehetséges eszközeként a következő, több projekt vezetése során alkalmazott, 12 pontos mérőrendszer elemei teljesülésének napi szintű ellenőrzése javasolt.

12 pont, amit ellenőrizni kell

Tolerált terjedelemkorlát

Tolerált költségkorlát

Tolerált időtartamkorlát

Tolerált minőségkorlát

Tolerált kockázat

Üzleti érték teremtése

Elégedettségteremtés a felhasználók számára

Mérőszámok, kulcsmutatók meghatározása, és azok folyamatos mérése, ellenőrzése

Megfelelő erőforrás megléte

Megfelelő kommunikáció megvalósítása

Környezeti hatások figyelembevétele

Megfelelő alvállalkozói, beszállítói teljesítés

Megfelelő kontrolltevékenységgel, alkalmas mérőrendszer folyamatos alkalmazásával növelhető a valószínűsége a projektérték megteremtésének, azaz megfelelő érettséggel rendelkező szervezetben lehetőség van arra, hogy a projektek értéket teremtsenek.

Hogyan járulhatnak tehát hozzá a projektmenedzserek – a szponzor támogatásával („It takes two to tango”) – a vállalat sikeréhez? Olyan tevékenységgel, amely hozzájárul a vállalatnál már korábban jelen levő érték megtartásához, növeléséhez, vagy amelynek eredményeként a vállalatnál korábban nem meglevő vállalati érték jön létre – azaz értéket teremtő projekt megvalósításával.

Dr. Lugosi Erzsébet

PMP, CISA, CRISC, ITIL-F

ISO: önnél ezért nem működik
Az ISO rendszerekre általában szükséges rosszként tekintenek. Ha Ön is azt tapasztalja, hogy vállalkozásában a bevezetett rendszer nem hoz eredményeket vagy kevés pozitív hatását látja, akkor érdemes figyelni a szakértőnk által felsorolt tényezőkre.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek