Hogyan sakkozzunk a cafeteriaelemekkel jövőre?

2014. december 08. hétfő - 11:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az eredeti javaslathoz képest a napokban megszavazott adótörvény módosító csomag alacsonyabb közteheremelést tartalmaz a cafeteria elemek tekintetében. Végül a magasabb adóteher nem fog jövőre életbe lépni a népszerűnek tekinthető béren kívüli juttatások vonatkozásában, azonban több korlátra kell majd figyelemmel lennünk.

Kép: Pixabay

A korábbi törvényjavaslathoz képest kedvezőnek tekinthető, hogy továbbra is 35,7 százalékos közteher mellett lesznek nyújthatóak a béren kívüli juttatások, igaz jövőre már csak 200.000 forintig.  Ez alól egyetlen kivétel a SZÉP kártyára történő juttatás, ugyanis ez éves szinten akár 450.000 forintig is nyújtható az említett – jelenleg is érvényben lévő – kedvezőbb adóteher mellett.

Az adótörvény módosításokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

Az új korláton túl továbbra is figyelni kell az egyes elemekre vonatkozó további „egyéni” korlátokra. Ezek jövőre változatlan értékben maradnak meg, így például továbbra is havi 8.000 forint értékben adható Erzsébet-utalvány alacsonyabb adóteher mellett – írta Molnár Anett, az UCMS Group Magyarország munkatársa, a vállalat oldalán olvasható blogbejegyzésében.

Egyes meghatározott juttatásként, magasabb, de jövőre is 51,17%-os adóteher mellett, adózik egy adott juttatás, ha:

  • a béren kívüli juttatások értéküket tekintve meghaladják az egyes „egyedi” elemekre vonatkozó törvényi korlátot, vagy
  • a béren kívüli juttatások együttes éves értéke meghaladja a 200.000 forintot – ide nem értve a SZÉP kártyát – amennyiben valamennyi elem az „egyedi” értékhatárt nem haladja meg, vagy
  • SZÉP kártyára történő juttatásokkal együtt valamennyi béren kívüli juttatás meghaladja az évi összesen 450.000 forintos határt, vagy
  • a törvény a juttatást egyes meghatározott juttatásnak minősíti.
A lakáshitel támogatás lehet a devizahitelesek mentőöve
Az idei adótörvényekben megúszta a brutális adóemelést a lakáshitel támogatás, ami így a mentőövet jelentheti sok devizahitelesnek, akik nemigen járnak jobban a hitelek forintra váltásával.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy amennyiben Ön olyan cafeteria juttatási csomaggal rendelkezik, amelynek éves bruttó keretösszege meghaladja a 271.400 forintot, akkor annak érdekében, hogy ne változzon kedvezőtlenül a nettó cafeteria jövedelme érdemes SZÉP kártyára történő juttatást is választania jövőre.

Az adómentesen nyújtható juttatások köre és szabályai nem változtak, így többek között a sokak által kedvelt sporteseményre szóló belépő jegy, vagy kultúrautalvány sem szűnik meg. Illetve a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége sem, sőt az némileg bővül is, mivel 2015-től már akadálymentesítésre is alkalmazható lesz.

A kedvező változások okán, ugyan a szabályok némileg szigorodni fognak (és még inkább bonyolódnak), azonban még mindig sok lehetőség rejlik a cafeteria rendszer segítségével történő juttatási formákban. Ami fontos lesz jövőre, hogy a korlátok között úgy tudjunk az egyes elemekkel, lehetőségeinkhez mérten sakkozni, hogy végül ne kapjunk mattot.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek