Hogyan emeljünk jegyzett tőkét?

2013. május 15. szerda - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

2014-től megváltoznak a kft. kötelező minimális jegyzett tőkéjére vonatkozó szabályok. A módosítás érintheti a már létező kft.-tulajdonosokat is.A Piac&Profit szakértője segít, hogy lehet a legjobban megoldani!

Kép: PP-archív

Az új Ptk. szerint – harmadik könyv – 2014. január 1-jétől a kft.-k legkisebb jegyzett tőkéje minimum 3 millió forint kell, hogy legyen. Ehhez idővel valószínűleg alkalmazkodniuk kell azoknak a cégeknek is, amelyeket korábban ennél kisebb tőkével alapítottak a tulajdonosok. Márpedig ilyenből sok van. Az elmúlt években alapított leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság volt, ezen belül az 500 ezer forinttal alapítottak száma nagyjából 90 százalékos arányú.

A mikor és hogyan kérdése azonban egyelőre nem teljesen világos. A jogszabály hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezések még nem láttak napvilágot, de a korábbi joggyakorlat alapján valószínűsíthető, hogy a meglévő kft.-k esetében a törvény egy átmeneti (egy-két éves) időszakot fog biztosítani a törzstőke felemelésére, e nélkül ugyanis elképesztő cégalapítási hullám előzné meg a változást. Ha az intézkedés visszamenőleges lesz, a tulajdonosoknak előbb-utóbb a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy pedig át kell alakulniuk olyan cégformára, amely meg tud felelni a kötelező jegyzett tőke minimumnak. Ilyen lehet például a betéti társaság.

A jegyzett tőke kötelező emelésénél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ennek költségei kisebbek, és az egész eljárás is egyszerűbb a jelenlegi eljárásrend szerint, mint a cégformaváltásos cégmódosítás. Ha valaki cégformát szeretne váltani, ahhoz könyvvizsgálatra van szükség, ami pluszkiadás, és persze tortúra. Nézzünk néhány példát, hogy milyen módon lehet teljesíteni a törvényi kötelezettséget!

Jegyzett tőke emelése tagi hitelből

Nagyon sok cég rendelkezik „tagi kölcsönnel” (sok esetben problémát is okoz a cégeknek), amely a legtöbb esetben nem más, mint a készpénzhiány rendezésére szolgáló intézmény, amellyel a könyvelők többsége szabadon garázdálkodik. A jegyzett tőke emelésének egyik lehetősége lehet a tagikölcsön-állomány igénybevétele erre a célra. Természetesen ennél a megoldásnál figyelemmel kell arra lenni, hogy ez a lépés a magánszemély részéről egy elengedett követelés lesz, ami a hatályos szabályoknak megfelelően illetékfizetési kötelezettséggel jár, vagyis nem a legolcsóbb megoldása a jegyzett tőke emelésének.

Jegyzett tőke emelése tőketartalékból

A gazdasági társaságoknál rendelkezésre álló szabad tőketartalékot használhatjuk fel a jegyzett tőke emelésére.

Jegyzett tőke emelése a tagok pénzbeli hozzájárulásával

A jegyzett tőke megemelésének legegyszerűbb módja, amikor a társaság tagjai a szükséges pénzeszközt a cég rendelkezésére bocsájtják. Ez egyrészt történhet a már meglévő tagok pluszhozzájárulásával, amely akár a szavazati arányt és tulajdoni arányt is megváltoztathatja a cégben. Másrészt történhet új tag (ok) bevonásával is, akiknek az anyagi segítségével megtörténik a jegyzett tőke emelése a törvényben előírt minimális értékre.

Jegyzett tőke emelése barterváltó segítségével

A barterváltó készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, melynek a felhasználása igen sokrétű, és hatalmas segítséget nyújthat magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak, de még önkormányzatoknak is. Magyarországon még nem terjedt el annyira a használata, mint amekkora lehetőség rejlik benne. A jegyzett tőke emelésénél a következőképpen kell eljárni: magánszemélyként csatlakoznunk kell a Billbarter Hungária Zrt. csapatához, és az ingyenes regisztráció után igényelhetünk barterváltót. Amennyiben a követelésünket a társaságba apportáljuk, megemeltük a jegyzett tőkét a követelés összegével.

Pósa Lívia
Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek