Hogyan ellenőrizhető az EU-s adószám érvényessége?

2018. október 01. hétfő - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

A közösségi adószámok érvényességét bárki ellenőrizheti az Európai Bizottság honlapján, ha a lekérdezéskor megadja saját közösségi adószámát. A lekédező a megerősítés eredményekor egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján az adó- és vámhatóság a lekérdezést azonosítani tudja.

Amennyiben a lekérdezett tagállami közösségi adószámhoz név- és címadat is megjelenik, úgy a megjelenített adatok pontosságának megerősítése céljából Önnek nem kell az adó- és vámhatósághoz sem fordulnia – olvasható az Online számla Tudásbázis oldalán.

Close up of female accountant making calculations. Savings, finances and economy concept

Kép:Fotolia

Jelenleg Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia azok a tagállamok, amelyek érvényes közösségi adószám esetén megjelenítik az adóalany nevét és címét is.

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha bespájzolunk adószámokból
Pár héttel ezelőtt meghozott ítéltében az Európai Bíróság rugalmasan értelmezte az úgynevezett „háromszögügyletekre” vonatkozó áfaszabályokat. Míg az adózó javára döntő ítélet adótervezési lehetőséget biztosít nemzetközi áruértékesítés és -fuvarozás szereplői számára, az ötletekkel csínján kell bánni.

A közösségi adószámok érvényességének és azonosító adatok pontosságának megerősítése a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától kérhető telefonon, faxon, levélben és emailben. A NAV telefonos Ügyintézői Contact Centerén (ÜCC) keresztül is lehetőség van a közösségi adószám érvényességének a megerősítésére, amennyiben az ügyfél az ÜCC használata érdekében előzetesen regisztráltatta magát az adó- és vámhatóságnál és így rendelkezik a hozzáférést biztosító ügyfélazonosító számmal.

A 06-40-20-21-22-es telefonszámon történő érdeklődés esetén csak a közösségi adószám érvényességének megerősítése kérhető (hétfőtől csütörtökig 8.30-16.00 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig). A faxon (06-1-428-5424), levélben (1054 Budapest, Széchenyi u. 2., levélcím: 1373 Budapest, Pf.: 561.) vagy a [email protected] e-mail címen írásban benyújtott kérelem esetén a közösségi adószám érvényességén túl lehetőség van a közölt név és/vagy címadat pontosságának egyeztetésére is.

Az adóhatóság által történő közösségi adószámok érvényességének megerősítéséhez itt letölthető a Kérelem formanyomtatvány.

Bővebb információk a közösségi adószámról a NAV 27. információs füzetében, ide kattintva találhatóak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek