Hogy ne bukjunk százezreket?

2011. november 24. csütörtök - 10:46 / Privátbankár
  •  
  • Előfizetés

Több százezer forintos különbségek is lehetnek egy adott kis- és középvállalat banki költségeiben. Egy friss tanulmány szerint a hazai kkv-k többsége nem a számára legkedvezőbb kondíciókat kínáló banknál vezeti a számláját.

A Clarté Consulting bankpiaci elemző és tanácsadó cég tanulmánya tizenhét magyarországi bank kis- és középvállalati termékkínálatának vizsgálatára terjed ki. A legnagyobb eltérések tranzakciós és számlavezetési költségekben mutatkoznak; havi bankköltségek esetében sokszoros különbségekkel találkozhatunk.

Kép:sxc
Kép:sxc

A kis- és középvállalkozások a bankok talán legfontosabb célcsoportja. A Clarté Consulting szakértői a banki kondíciókat ügyféltípusonként, a bankhasználati szokásokból kiindulva elemezték. A banki termékek összehasonlítását követően megvizsgálták, hogy a 2010-ben 50-600 millió forint árbevétellel és elektronikus levelezési címmel rendelkező KKV-k mely pénzintézeteknél vezetnek számlát, üzletmenetük bankolási szempontból a tanulmány melyik mintaügyfelére hasonlít, majd kiszámították, hogy várhatóan hány bank kínálna kedvezőbb kondíciókat az adott vállalkozás jelenlegi számlavezetőjénél.

Összesen 19500 cég adatait vizsgálva látható, hogy a cégek 75 százaléka 200 millió forint éves árbevétel alatti, így várhatóan nem kap egyedi kondíciókat a számlavezető bankjától.  A vizsgált cégek mindössze 10 százaléka van annál a kereskedelmi banknál, amelyik a számára legkedvezőbb kondíciókat kínálja. (A bankszektor a válságra válaszul visszafogta a hitelezését, a kockázatok miatt már sokkal nehezebben adnak hitelt a vállalkozások számára, pedig sok kis- és középvállalkozás számára ez jelentheti az életben maradást.)

A vállalkozások 82 százaléka esetében a jelenlegi számlavazető bankoknál legalább két bank is kedvezőbb kondíciókat kínálna az adott üzletmenetre. A vállalkozások 12 százaléka esetében legalább tizenöt bank a jelenlegi számlavezetőknél jobb kondíciókat kínálna.

A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a vállalkozások nem elég tudatosak a bankválasztásban, akár jelentős költségeket is meg tudnának takarítani, ha kellő figyelmet szentelnének erre és adott rendszerességgel (például évente) megvizsgálnák, hogy mely bank kínálja számukra a legkedvezőbb feltételeket.

Habár a banki költség nem az egyetlen bankválasztási szempont, a Clarté Consulting szakértőinek tapasztalata alapján a vállalkozások vezetői és tulajdonosai kellő mértékű megtakarítás esetén szívesen váltanak bankot, ha meglévő hitel nem köti őket az addigi számlavzetőjükhöz.