Hitelprogram indult élelmiszeripari vállalkozásoknak

2013. december 11. szerda - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a kormány döntésének megfelelően 6 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogramot.

Indul a hitelprogram – kép: SXC

A hitelprogram célja, hogy forrást biztosítson az élelmiszeripari vállalkozások forgóeszköz finanszírozásának elősegítése érdekében, hozzájárulva ezáltal az élelmiszeripari ágazat versenyképességének javításához – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A hitel összege nem lehet kevesebb, mint 5 millió forint és nem haladhatja meg az 500 millió forintot. A hitel kamata jelenleg évi 7 százalék, azonban a hitelfelvevők a hitelprogram keretében a felvett hitelhez kapcsolódóan 50 százalékos, legfeljebb 4 százalékpontos kamattámogatásban részesülhetnek, így a fizetendő kamat évi 3,5 százalék. A hitel futamideje legfeljebb 6 év, azon belül legfeljebb 3 év tőketörlesztési türelmi idővel. Saját erő nem szükséges.

A termék MFB honlapján fellelhető leírása szerint a hitelt a többi között húsfeldolgozással és -tartósítással, húskészítmény gyártásával, gyümölcs és zöldség feldolgozásával, gyümölcslé, tejtermék, malomipari termék, tésztafélék és fűszerpaprika gyártásával, illetve szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozások vehetik igénybe forgóeszközök finanszírozására, valamint élelmiszeripari célú forgóeszközhitel kiváltására. A 6 milliárdos keretből 4 milliárd forintot a nagyvállalatok és középvállalatok, 2 milliárd forintot pedig a kis- és mikro vállalkozások számára különítettek el.

A hitelprogram keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitel állami támogatásnak, formáját tekintve kedvezményes kamatozású kölcsönnek minősül. Az állami támogatásról szóló igazolást a kedvezményezettnek a nyújtott hitel támogatástartalmáról és a támogatási kategóriáról az MFB Zrt. adja ki.

Inkább piaci lehetőség kéne, de azért a hitelt is várják a cégek
Inkább a nagyobb cégeknek volt jó lehetőség a Növekedési Hitelprogram első szakasza a K&H kkv bizalmi index eredményei szerint. A válaszadók többsége szerint a beruházások növekedése inkább a piaci lehetőségektől függ, ennek ellenére a kkv szektor egyértelműen várja a program folytatását.

A hitelprogram keretében két támogatási kategória – általános csekély összegű támogatás és halászati csekély összegű támogatás – alapján igényelhető hitel. A vállalkozás azon támogatási kategóriában kaphat hitelt, amely előírásainak az általános feltételeken túl megfelel. A programban 2014. június 30-ig lehet megkötni a hitelszerződéseket. A hitelkérelmeket a hitelprogramban résztvevő hitelintézetekhez, az 50 millió forintot meghaladó összegű kérelmeket közvetlenül az MFB Zrt.-hez lehet benyújtani.

A kormányhatározat értelmében a vidékfejlesztési miniszter a hitelprogram keretében hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások esedékessé váló kamatfizetéséhez legfeljebb 50 százalékos mértékű, maximum évi 4 százalékpont kamattámogatást biztosít. Emellett intézkedik annak érdekében, hogy a vállalkozás a kamattámogatás figyelembe vétele nélkül számított teljes kamat hitelintézet számára történő megfizetését követően, a kamatfizetésről kapott igazolás alapján benyújtott kérelemmel kezdeményezze a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál a kamattámogatás kifizetését.

Hatvanmilliárdos pályázat a mezőgazdaságnak
Hatvanmilliárd forintos pályázat indul a jelenlegi, már zárás előtt álló uniós agrárpolitikai keretből december 9-én – közölte a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Kiskunfélegyházán sajtótájékoztatón.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek