Heti üzemanyagárak: egy kis pihenő

2016. október 17. hétfő - 09:29 / piacesprofit.hu
  •    

A benzin és a gázolaj ára is nőtt a múlt héten, de ezen a héten a heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján október 19-én, szerdán, várhatóan nem lesz árváltozás – közölte előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

drágább lesz a tankolás

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek. A Brent spot kőolaj ára a héten 48-51 dollár között ingadozott, heti átlagban 0,1%-kal nőtt az ár. A spot olajár a hét első napján drágult, majd végig csökkent. A hétfői áremelkedést egyértelműen Putyin elnök kijelentése okozta, mely szerint Oroszország csatlakozik az OPEC országok termelés-korlátozási döntéséhez. A hét további napjain az ár lassú csökkenését az olajpiaci túlkínálatra vonatkozó hírek  okozták, így pl. az, hogy az OPEC együttes kitermelése szeptemberben tovább növekedett, azaz növekszik az a mennyiség, amellyel a tagországoknak csökkenteniük  kell kitermelésüket, hogy elérjék a célul kitűzött 32,5-33,0 millió hordó/nap szintet – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Az OPEC szeptemberi statisztikája szerint Líbia és Nigéria kitermelés-bővülése eredményezte a teljes OPEC kitermelés növekedését, s ez a két ország lehetőséget is kapott a kitermelés bővítésére az OPEC algériai megegyezésekor. A piaci elemzők nem bíznak a kitermelés csökkentésében, jó esetnek a szintentartást feltételezik. A legutóbbi hírek arról szóltak, hoigy az OPEC a bejelentett kitermelési plafont 2017 első félévére vállalja. Az orosz elnök bejelentésével szemben a Rosznyeft vezérigazgatója nem vállalja a kitermelés csökkentését, azaz most már a legnagyobb orosz kitermelő sem akar csatlakozni az egyezséghez.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,6 dollárral, 1,3%-kal nőtt az elmúlt héten, ezzel igen jelentős különbség alakult ki a spot olajár és az egy hónapos határidős olajár között. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így lehet, hogy január elejétől lecsökkentik a jövedéki adó megemelt mértékét.  A forint átlagos heti árfolyama az október 10 – október 14-i héten 1,1%-kal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 276 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten kb. 3 forinttal kellett többet adni egy dollárért. Az árfolyam a héten csak kicsit módosította (növelte) az árak trendjét. A forint-dollár árfolyam gyengülése főképp a dollár erősödésével magyarázható. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon nem mutatható ki lényeges árváltozás. A gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 2% feletti volt az áremelkedés.

A piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos árváltozások alapján a benzin esetében nem várható áváltoztatás, a gázolaj esetében a heti átlagos változások 2-3 forint körüli emelést indokolnak, amelyet az október 14-i, pénteki áremeléssel már megtettek. A fenti változtatásokkal a benzin ára 348, a gázolaj ára 363 forint/liter körüli szinten változhat.  Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,5, a gázolaj ára 3%-kal nőtt. Szeptember végével, elsősorban az adóemelés hatására lezárult az üzemanyag árcsökkenés időszaka.  Az árváltozások és az átlagos keresetek változása miatt 5%-kal több benzint és 3%-kal gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Megfizetünk a környezetvédelemért: na de így?!
Az emberiség néhány ezer éves történelme során alapvető változásokat idézett elő a környezetében. Ahhoz, hogy ezek a hatások ne eredményezzenek számunkra végzetes körülményeket, modern kifejezéssel: törekednünk kell a fenntarthatóságra, ennek érdekében pedig az adók megfelelő alkalmazása is eredményes lehet. Furcsaságok persze ezen a területen is előfordulnak, az olyan adófajták, mint az esővíz-adó vagy a tehénszellentés adója minimum magyarázatra szorulnak.