Hétfőn jönnek a hungarikumpályázatok

2015. október 21. szerda - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihalófélben lévő hagyományos népi mesterségek továbbörökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikumpályázatok.

csabai kolbácsokat füstölnekA két pályázatra 110 millió forint áll rendelkezésre, november 16. és decemberben 15. között lehet a támogatásra jelentkezni, a támogatott projektet 2016. augusztus 31-ig kell megvalósítani. Jelentős forrásigény esetén a beadást a kiíró felfüggesztheti – mondta el Szakáli István Loránd agárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

A pályázat elbírálásakor előnyt élvez a meglévő testvér-települési viszony. A kihalóban lévő népi mesterségek átadására 10 millió forint keret áll rendelkezésre, olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek alapító okiratában, alapszabályában szerepel a kézműves hagyományok megőrzésének feladata.

Mindkét pályázatnál 1 millió és 3 millió forint közötti támogatást lehet nyerni, a kiírás a többi között a www.kormany.hu és a Herman Ottó Intézet weblapján (www.hermanottointezet.hu) is olvasható lesz hétfőtől.

Négy új termékből lett hungarikum

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája, amelyen ezzel már 54 tétel szerepel. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalicatenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. „Az pedig, hogy a kétszáz éves fröccs – amelyből ötven-hatvanféle ismert – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti” – fűzte hozzá. – Az egyedülálló bajai halászlé ezeréves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente” – ecsetelte még a földművelésügyi miniszter, aki szerint a magyar Alföld legértékesebb gyógynövénye, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezése a negyedik új hungarikum, a kamillavirágzat.

Kerítésszaggatóból hungarikum
Több mint negyedszázada főz pálinkát a Szicsek család, akik már többször is elhódították termékeikkel „Az Év Pálinkája” címet. Több boltot is nyitottak az országban, ahol több mint hetven termelő pálinkáit mutatják és árusítják, most pedig a külföldi terjeszkedésen dolgoznak.