Hét tipp a tuti álláshirdetéshez!

2014. augusztus 07. csütörtök - 17:12 / piacesprofit.hu
  •    

Látszólag könnyű álláshirdetést írni, ugyanis mindössze az elvárásokat és a cég által kínált előnyöket kell írásos formába önteni. A valóságban azonban az álláshirdetés megírását is tanulni kell, könnyű hibát elkövetni.

Nem is olyan könnyű megtalálni az igazit – Kép: Freestockphoto

A megfelelő álláshirdetés megírása nem oylan könnyű feladat, mint aminek első pillantásra gondolhatnánk. Egy-egy szó elvételével vagy hozzáadásával más álláskeresői réteg jelentkezik. Együttműködő partnerünk, a Monster.hu álláskereső portál HR-szakemberektől gyűjtött egybe néhány megfigyelést és jó tanácsot.

1. Fontos a jó tagolás

A hirdetés tartalmát nem érdemes összefüggő szöveges formátumban megjelentetni. Jobban szeretik az álláskeresők a strukturált hirdetést. Általában egy hirdetés a következő részekből áll: Információk a cégről, Pozíciónév, a Munkakör leírása, Elvárások, Amit nyújtunk és Jelentkezés/További információ.

2. Adjon vonzó nevet a pozíciónak

Az állás neve legyen figyelemfelkeltő, semmiképpen se elkoptatott. Például „Titkárnő” helyett lehet „Menedzserasszisztens” pozíciónevet használni.

3. Vezesse az álláskeresőket

Írja le az álláskeresőknek, pontosan mit kell tenniük, ha pályázni szeretnének. Az „Információ: …” szófordulat helyett érdemes a következő mondatot alkalmazni: Amennyiben a hirdetés felkeltette az érdeklődését, és szeretne egy dinamikus csapat tagja lenni, KATTINTSON IDE, és küldje el fényképes önéletrajzát valamint motivációs levelét.”

4. Figyelje a konkurencia hirdetéseit

Mielőtt megfogalmazza saját álláshirdetését, nézze meg a konkurens cégek vagy a hasonló munkatársat kereső vállalatok hirdetéseit; ők mivel csábítják az álláskeresőket. A legjobb jelentkezőkért már az álláshirdetés megfogalmazásakor harcolni kell.

8 alaphiba, amit munkaerő felvételnél elkövethet
Új embert felvenni a cégbe mindig kockázatos. De lehet ez izgalmas és kreatív kihívás, ami pozitív változásokat hoz, vagy lehet egy újabb stresszforrás és bizonytalanság. Szakértőnk segít elkerülni 8 alapvető hibát.

5. Válaszoljon automatikusan

Gyakori panasz az álláskeresők részéről, hogy az állás meghirdetője részéről nem érkezik válasz, aminek gyakran ennek időhiány az oka. Ha automatikus választ használ a beérkező pályázatok első visszajelzésére, máris más lesz a pályázók hozzáállása a céghez és a munkalehetőséghez.

6. Fogalmazza újra hirdetését

A pozíció újrafogalmazása, átnevezése és újrahirdetése, bővítheti a pályázatok számát. Különösen akkor hatásos, ha összetett munkakörökről van szó. Például egy műszaki termékeket értékesítő munkakörnél éppúgy kereshetünk egy értékesítési vénával rendelkező műszaki végzettségű, mint egy kereskedelmi végzettségű, de műszaki affinitással rendelkező jelöltet. Ennek megfelelően más-más munkaköri megnevezések alatt hirdethetünk.

7. A juttatásokat se hallgassuk el

Ha tehetjük, adjunk mindig korrekt tájékoztatást a várható jövedelemről és az egyéb juttatásokról, még akkor is, ha ettől a pozíció kevésbé vonzó. Ne írjuk soha, hogy “versenyképes” ajánlat, ha az, nem az.

Hogyan találhatunk igazi fejvadászt?
Személyzeti tanácsadók, toborzóirodák, fejvadászok, munkaerő-közvetítők, munkaerő-kölcsönzők. Rengeteg hasonló profilú cég, széleskörű tevékenységi körrel. Nem csoda, ha van némi zavar a fogalmak között, sőt nem egyszerű kiválasztani, kivel érdemes együttműködnünk.