Háttérben zajlik, de fontos változás készül

2017. április 04. kedd - 11:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egy újabb tervezett törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy ügyvédek töltsék be vállalkozások vezetői tisztségét is – ez a jelenlegi jogszabályok szerint szigorúan tilos.

Az mno.hu-n megjelent értesülések szerint az ügyvédi törvény változtatása szerint az ügyvédi és vállalatvezetői poszt együtt is betölthető lenne, ha az érintett jogász nem kapna fizetést az utóbbi után. A további passzusok között azonban az is szerepel, hogy nem összeférhetetlen, ha egy ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatát látja el. Így akár honoráriumért is végezhetnének cégvezetői tevékenységet az ügyvédek.

A lap szerint a változtatásra egy Rogán Antal bizalmasaként emlegetett ügyvéd miatt kerülhet sor, hogy neki ne kelljen lemondania cége ügyvezetői posztjáról.

Update:  A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az ügyvédi törvény tervezett módosításáról a Miniszterelnöki Kabinetirodának nem volt tudomása – olvasható a tárca közleményében. A kabinetiroda kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben    azt írta: “A tervezett törvénymódosítást nem látjuk szükségesnek, és javasolni fogjuk a kormánynak az eredeti szabályozás fenntartását.”

Nem mindenért a vezető felel
Az új Polgári Törvénykönyv 2014-es bevezetése óta sok vitát és értelmezési bizonytalanságot okozott a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozása. Különösen így volt ez a harmadik személyeknek okozott károkért való egyetemleges felelősség kérdésében, amely végül a törvény felelősségi szabályának módosításához vezetett. Szakértőnk segítségével áttekintjük a vezető tisztségviselők felelősségével kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek