Hatalmas sikerrel zárult az első Kárpát-medencei gazdasági konferencia és fórum

2017. március 18. szombat - 18:00 / PP
  •    

Az idén első ízben, hagyományteremtő céllal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencián és fórumon mintegy hatszázan vettek részt. Több mint kétszáz határon túli kis- és középvállalat kiállítóként volt jelen a Magyar Nemzeti Kereskedőház rendezvényén. Ők legtöbben új partnereket, új piaci lehetőségeket kerestek a kétnapos rendezvényen.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferenciát és fórumot. Több mint kétszáz kiállító és több mint négyszáz szakmai érdeklődő gyűlt össze Hajdúszoboszlón, hogy a határokon átívelő magyar – magyar gazdasági kapcsolatokat erősítse, valamint dinamizálja Magyarország és a közép-kelet-európai régió közötti országok kapcsolatát. A kiállítók között voltak magyar cégek és mintegy kétszáz határon túli vállalkozás is. Legtöbben az élelmiszeripar és mezőgazdaság területéről, de szép számmal akadtak gyártók is, akik a beszállítói lehetőségek feltérképezése miatt érkeztek a két napra Hajdúszoboszlóra.

Magyar Levente fotó: Hatlaczki Balázs

Magyar Levente
fotó: Hatlaczki Balázs

– A rendezvény szimbolikus jelentősége legalább olyan fontos, mint a gyakorlati hozadéka. A rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a magyar kormány. A kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig – mondta Magyar Levente, aki szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a különféle helyi alapítványok hálózatán keresztül folyósított források esélyt adnak a határon túli magyar lakosságnak, hogy végre előre tudjon lépni, és a magyar lakta településekről való elvándorlás megfékezését is segítik.

fotó: Hatlaczki Balázs

fotó: Hatlaczki Balázs

Az államtitkár példaként említette, hogy néhány nap múlva Szabadkán négyezer magyar vállalkozóval írják alá a támogatási szerződést. A vállalkozók a forrást eszköz- és földvásárlásra, modernizálásra tudják fordítani. Ezen kívül mintegy 30 milliárd forint értékben indul a Vajdaságban mintegy kéttucat nagyberuházás: gyárak, üzemek épülnek a magyar kormány támogatásával.

– Kárpátalján is érdemben zajlik a program, amely érezhető életszínvonal-emelkedést hoz az ott lakók számára, és idén elindul még Erdélyben is egy mezőségi mintaprogram, amely keretében a helybeliek földet, mezőgazdasági berendezéseket vásárolhatnak, ültetvényeket telepíthetnek. Ha jól működik a támogatási projekt, megsokszorozzuk az erőforrásokat és Erdély több városában akár 10 milliárdos nagyságrendben is tudunk programokat indítani. 2017 nemzetpolitikai értelemben tehát az áttörés éve lesz. Az a célunk, hogy a magyarságot kiemeljük abból a gazdasági helyzetből, amely ma a Kárpát-medence számos régiójában jellemző.

Oláh Zsanett fotó: Hatlaczki Balázs

Oláh Zsanett
fotó: Hatlaczki Balázs

– Fontos mérföldkő a Magyar Nemzeti Kereskedőház életében a program elindulása, hiszen évek óta azon dolgozunk, hogy gazdaságpolitikai tartalommal töltsük meg a nemzetpolitikát: erősítsük a magyar – magyar gazdasági együttműködést, segítsük a határon túli és határon belüli vállalkozások egymásra találását, valamint hozzájáruljunk ahhoz, hogy közösen sikeresebben léphessenek a cégek harmadik ország piacára. 22 határon túli irodánkban, mint kihelyezett hídfőállásokon igyekszünk elérni és segíteni a helyi magyar vállalkozókat – mutatott rá Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója. A vezérigazgató asszony elmondta: a konferencia és kiállítás fontos abból a szempontból is, hogy a versenyképes termékeket előállító határon túli vállalkozások feltérképezése szempontjából is.

– Az elmúlt években a 22 irodánkon keresztül elérhetővé tettük a határon túli vállalkozásoknak is mindazokat az eszközöket és szolgáltatásokat, amelyekkel a versenyképes termékek és szolgáltatások távoli piacokon is sikeresek lehetnek. 2016-ban több mint négyezer üzleti lehetőség érkezett hozzánk, és máris 3,6 millió eurónyi üzlet valósult meg a határon túli magyar vállalkozásokkal való együttműködésnek köszönhetően. Jóllehet ez a szám GDP arányosan nem kiugró, de azt mutatja, hogy összefogva, egymást megismerve, harmadik piacokon is sikeresek lehetünk.

fotó: Hatlaczki Balázs

fotó: Hatlaczki Balázs

Újságírói kérdésre Magyar Levente leszögezte: az említett támogatás odaítélésének feltételei nagyon szigorúak, olyan szűrőrendszereket építettek a mechanizmusba, amely azt biztosítja, hogy egyetlen forint sem veszhet el. – Egy éve zajlik a program, a Vajdaságban már tízmilliárdos nagyságrendű támogatás ment ki, és még egyetlen visszaélés sem történt – mutatott rá a politikus.

 

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek