Hat hónapra bevonnák az Uberesek jogsiját

2016. április 29. péntek - 14:45 / PP/MTI
  •    

A kormányra a jelek szerint hatnak a taxisdemonstrációk: súlyosbítanák az Uberesekre vonatkozó szankciókat: a most bemutatott javaslat szerint hat hónapra bevonhatnák az Uber-sofőrök jogsiját, és az autójukat három évre kivonhatnák a forgalomból.

uber_kocsi_instagramAz engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára. Az államtitkár elmondta, a kormány szerdán elfogadott egy kormányrendeletet, amely több kormányrendeletet módosít, illetve több törvény módosítására tesz javaslatot.

Az ügyelőzménye, hogy újabb taxisdemonstráció volt a fővárosban azután jelentette be Fónagy János, hogy új eszközökkel kísérlik megszorongatni az Ubert. A kormányzatot különösen kellemetlenül érinti, hogy az anyacég ellen nem tud hatékonyan fellépni, mivel az Uber mint személyszállító szolgáltatást végző vállalat nem létezik Magyarországon, mert az Uber Hungary elnevezésű cég csupán a marketing feladatokat intézi, a pénzforgalom és az utasszervezés Hollandián keresztül zajlik.

Verseny 2.0: az Uber-hatás
A közösségi gazdaság szexi és korszerű, ezért ma az a megközelítés dívik, hogy az ellene küzdőknek inkább haladniuk kellene a korral. A képlet azonban ennél bonyolultabb. A szabályokat egyelőre jó részben kikerülő, új platformon versenyző cégek színre lépésével egyesek szerint a kapitalizmus legvadabb időszaka tér vissza.

A javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, ami automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapra való visszavonását. A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, három évre is levehetnék a rendszámát.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

Az elmúlt hónapokban korábban nem létező szigorú szankciók léptek életbe a feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében. A jogszabályi feltételek adottak a diszpécserszolgálati tevékenység engedély nélküli végzésének bírságolásához, a rendszám helyszíni elvételéhez is. Fónagy János az Uberrel szembeni eddigi intézkedések között felsorolta, hogy már több mint 200 Uber-sofőrt büntettek meg, volt olyan autós is, akinek levették a rendszámát, a Fővárosi Kormányhivatal pedig az Uber Amszterdamban található diszpécser központját 300 ezer forintra bírságolta.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek