Hasít az Amazon, lejtmenetben a Facebook

2018. július 27. péntek - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Kijöttek a második negyedéves számok, amelyek alapján az Amazon megállíthatatlannak tűnik, a Facebook viszont gödörbe került.

A Facebook részvényei egyetlen kereskedési napon elvesztették értékük majdnem ötöd részét, miután a vállalat tizenegy egymást követő pénzügyi negyedév óta először közölt a piaci várakozásoktúl elmaradó eredményeket – írja a Bitport. Bár a Facebook már tavaly figyelmeztetett rá, hogy növekedésének üteme várhatóan lassulni fog, a jelek szerint ez mégis készületlenül érte a befektetők nagy részét.

Ugyan a 13,2 milliárd dolláros bevétel több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző év megfelelő időszakához képest, és a felhasználók száma is elérte a 2,25 milliárdot, a Facebook-részvények árfolyama egy pillanat alatt akkorát zuhant, amire a cég rövid történetében még nem volt példa.

Ezen a szinten csak jó hírekkel szabad előállni

Feldarabolni a Facebookot?
A Facebook veszélyes monopóliummá vált, ezért a céget fel kellene darabolni – érvelnek a közelmúltban kampányt indító civil szervezetek. A Freedom from Facebook-kampány bírálja a közösségi háló adatkezelési politikáját és azt, hogy teret engednek a megtévesztő tartalmaknak.

A probléma a bevételhez arányló működési eredmény csökkenése, ami ebben az esetben 47-ről 44 százalékosra esett vissza a tavalyihozképest, de igazán ijesztőnek a cég pénzügyi vezetőjének előrejelzése bizonyult, amelynek alapján a haszonkulcs néhány év alatt a harminc-valahány százalékos szintre fog beállni.

Ez a Facebook üzleti modelljének helyzetét mutatja abban a változóban lévő gazdasági környezetben, amelyben a vállalatnak egészen új szabályozási feltételekhez kell alkalmazkodnia, és komoly költségekkel kell számolnia a felhasználói bizalom megtartásához is. Az optimistább kommentárok persze “nyilvános önégetésről” is beszélnek, amivel a cég azt akarná elérni, hogy a szabályozók ne szorítsák tovább a prést, amelybe a majdhogynem közellenségnek kikiáltott közösségi hálózat került.

Érdemes megjegyezni, hogy a Facebook ezen az árszinten már számíthat rá, hogy a hosszú távra gondolkodó befektetők is érdeklődést mutatnak majd a papírok iránt, bár a jelenlegi helyzetben nyilván ők is óvatosabbak. Mark Zuckerberg mindenesetre egyetlen nap alatt 15 milliárd dollárt veszített magánvagyonából, a Facebook cégértéke pedig 120 milliárd dollárral csökkent, ami a jövőbeni kilátásoktól függetlenül elég nagy pofont jelent a vállalatnak.

Jeff Bezos Kép:Wikimedia

Jeff Bezos
Kép:Wikimedia

Az Amazonál viszont nagyon megy a szekér

Az Amazon, szemben a Facebookkal, nem tud hibázni, és újra várakozásokon felüli eredményeket közölt, amit a piac 3 százalék körüli árfolyamemelkedéssel díjazott. A társaság az előző negyedévben közel 53 milliárd dolláros forgalmat hozott össze, ami egy hajszálnyival elmaradt ugyan az előzetes becslésektől, emellett viszont történetének legnagyobb negyedéves nyereségéről számolt be.

A mostani 2,4 milliárd dolláros eredmény az elemzői várakozások kétszerese, a tavalyi profitnál pedig majdnem hétszer több. Ráadásul az Amazon a következő három hónapra is ugyanilyen kedvező számokat jelzett, hájjal kenegetve a cég befektetőit.

A vállalat kiskereskedelmi alaptevékenysége is szépen fejlődött, de mindenki a profitközpontként működő AWS eredményeitől van elájulva, ahol a forgalom a másfélszeresére növekedett, az üzemi eredmény pedig közel megduplázódott. Ugyancsak impresszív az egyéb bevételek kategóriája, amely 132 százalékkal több pénzt termelt az előző évihez képest. Ez a szegmens (ahová a hirdetési üzlet is tartozik) összességében még sokkal kevesebbet hoz a kiskereskedelmi vagy cloud szolgáltatásokhoz képest, de a mostani 2,2 milliárd dolláros bevétel már szabad szemmel is látható bázist ad a további növekedéshez.

Ha egyszer megemlékeztünk Mark Zuckerberg tegnapi, 15 milliárd dolláros buktájáról, akkor érdemes vetni egy pillantást az Amazo alapító vezérigazgatója, Jeff Bezos vagyonára is, aki már jó ideje a világ leggazdagabb embere. Az újabb sikeres negyedév után viszon odaadhatjuk neki a “világ nagyon leggazdagabb embere” címet is: a Bloomberg Billionaires Index legfrissebb listáján már 149 milliárd dollár szerepel a neve mellett, amihez képest szinte kiábrándítóan hat a második helyezett Bill Gates 96 milliárdja.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.