Három tipp a karrierváltáshoz

2018. október 04. csütörtök - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

A karrierváltás egy sima munkahelyváltásnál összetettebb kérdés, hiszen ilyenkor szakmát is cserélünk. Az OKJ képzéseket kínáló Perfekt szakértője az alábbiakban segít abban, mire érdemes figyelni karrierváltás előtt.

A néhány évente történő munkahelyváltás manapság egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik nem egyszerűen munkahelyet, hanem karriert váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozol majd. A Perfekt felnőttépzési szakértője, Tóth Réka összefoglalta, milyen lépéseket érdemes megtenni, mielőtt meghoznánk a döntést.

Biztosan váltani akarsz?

A fővárosiak biztosak a munkahelyükben
Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve, a korábbi évekhez képest már kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló az állásvesztéstől és a munkahelyváltástól, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös februári munkaerőpiaci kutatásából.

Fontos, hogy ne hirtelen döntés (például mert egy rázósabb projekten vagyunk túl) miatt hagyjuk ott a munkahelyünket. Tóth Réka azt tanácsolja, próbáljuk meg hideg fejjel átgondolni, mennyire vagyunk elégedettek a jelenlegi munkánkkal. Jól bevált a hagyományos kockásfüzet módszer, az aktuális munkahely előnyeinek és hátrányainak összeírása.

Egy másik eljárás elképzelni, hogy egy év múlva milyen lehetőségeink lehetnek a megszokott területen, akár ugyanezen a munkahelyen, számba venni a jövőbeni projekteket, feladatokat. Ha sok inspirációt látunk még, akkor lehet, hogy nincs itt az ideje a váltásnak.

Mérd fel a képességeidet és a lehetőségeidet!

Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vegyük az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válasz erre, érdemes összeírnod: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudunk úgy feloldódni, hogy észre sem vetted az idő múlását?

Ha megvan a válasz ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre érdemes elindulni. Kezdésként jó megoldás lehet elkezdeni egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

Irány a megvalósítás!

Sokféle elképzelésünk lehet arról, mit szeretnénk, de ha közük sincs a valósághoz, sajnos csak ábrándok maradnak. Érdemes belekóstolni egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is. A Perfekt szakértője azt tanácsolja, menj el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgess, és tapasztald meg testközelből, amit választanál, így biztosabb alapokon álló döntést hozhatsz.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.