Három tipp a hatékony tárgyaláshoz

2015. május 13. szerda - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az üzleti világban elengedhetetlen a jó tárgyalókészség. Brian Tracy a világ egyik legismertebb motivációs előadója és üzleti trénere három olyan tippet árul el, amely hatékony tárgyalóvá tesz.

Kép: Pixabay

1) Tegyünk fel jó kérdéseket!

A jó tárgyaló sokat kérdez, és mindig szeretné megérteni pontosan, hogy partnere mit szeretne elérni a tárgyalás során. Mindig az a célja, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást találjon. Helyénvaló kérdésekkel megtudhatja, milyen igények vannak a felszínen, és ezáltal rávilágíthat az egyéb megszerezhető előnyökre is, hiszen nem mindig az eladási/vételi ár a legfontosabb.

2) Legyünk türelmesek!

A jó tárgyaló nagy türelemmel bír. Először arra fókuszál, hogy megegyezésre jusson a szerződés azon részeinél, ahol az álláspontok megegyeznek. Csak ezután keres békés módot az egyéb problémák megoldására. Elég időt szán az egyes tárgyalási pontok megértésére, hogy megelőzze a későbbi félreértéseket.

3) Készüljünk fel!

Ez biztosítja a tárgyalások 90%-ának sikerét. Minél jobban felkészülünk előzetesen a tárgyalásra, annál valószínűbb, hogy minden résztvevő számára megfelelő lesz az eredmény. Először szerezzünk be minden lehetséges információt a soron következő tárgyalásról. Másodszor pedig gondoljuk végig a tárgyalást az elejétől a végéig, és légy felkészült minden eshetőségre. Az előny mindig annak az oldalán van, aki több és jobb információval bír.

Forrás: BNI Magyarország

A kérdés, amit minden tárgyalás előtt fel kell tennünk magunknak
Az új év új szerződések megkötését jelenti. Szakértőnk szerint van egy fontos pont, amit ha minden tárgyalás előtt tisztázunk magunkkal, máris sokat tettünk azért, hogy számunkra pozitív eredménnyel záruljon a tárgyalás.