Harmadával kevesebbet fizethetnénk – miért nem tesszük?

2016. április 20. szerda - 08:20 / piacesprofit.hu
  •    

A tavalyi világpiaci olajárzuhanás hatására a szabadpiaci energiaszolgáltatási szerződést kötő vállalati fogyasztók jelenleg a földgáz esetében 33, míg a villamos energia esetében csaknem 19 százalékos átlagos költségcsökkenést érhetnek el a következő éves időszakra. Az elérhető megtakarítás mértéke várhatóan jelentős számú új fogyasztót csábít a versenypiacra: eddig ugyanis az erre jogosultak mintegy 40 százaléka még nem váltott kereskedőt működése során.

Noha a vállalati fogyasztók számára 2008-tól fokozatosan megnyílt a lehetőség arra, hogy a működésükhöz szükséges villamosenergia- és földgázmennyiséget a szabadpiacon szerezzék be, tízből négy vállalat még egyáltalán nem élt a kereskedő-váltás nyomán elérhető megtakarítási lehetőséggel.

– Ez a helyzet az idén alapvetően változhat meg, ugyanis a kedvező világpiaci folyamatok hatására az előző évekhez képest két-háromszor nagyobb arányú megtakarítás válik elérhetővé – magyarázza Tóth Zoltán, a Tarifa24 portált üzemeltető Energymarket24 Kft. ügyvezető igazgatója. – A 2016/17-es periódusra eddig megkötött szerződések elemzéséből kitűnik, hogy a fogyasztók a földgázon a tarifa harmadát, míg a villamos energia díjának csaknem ötödét tudják most megspórolni az előző évhez képest.

energia_abra

Míg az új forrásból történő villamosenergia-beszerzésen a fogyasztók 30 százaléka ért el legalább 10 százalékos megtakarítást, a földgáz esetében ez az arány 48 százalék volt.

Energia: ez van, ha elszáll a húzóerő
Izgalmas év 2016 az energiaszektor számára az energiaszektor globálisan és Magyarországon is. Globálisan az alacsony olajár befolyásolja a fogyasztást és az ágazat szereplőinek profitabilitását. A hazai piacon ezen túlmenően a változó szabályozás, az állami jelenlét erősödése és a 2013-ban indított rezsicsökkentés is meghatározza a lehetőségeket. Itt olvashatja elemzésünket.

– Csakúgy, mint a biztosítási piacon, az energiapiacon is célszerű évente kalkulálni. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy azok a hűséges ügyfelek, akik akár már 3-4 éve ugyanazzal a kereskedővel tartanak fenn szerződést, kevésbé kedvező tarifákat élvezhetnek, mint az ajánlatokat évente összehasonlító, és jobb ajánlat esetén átszerződő társaik – hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán.

Új lendületet hozhat az online energiabrókeri tevékenység megjelenése is

A versenypiaci energiakereskedők számának növekedésével új szereplők, az energiabrókerek is megjelentek a piacon, akik független piaci szereplőként könnyen elérhetővé és összehasonlíthatóvá tették az egyes kereskedői ajánlatokat. Ezek a közvetítők eddig a személyes megkeresésre építve, elsősorban a nagyobb fogyasztókat célozták meg, a kkv-khoz kevéssé jutottak el. Mostanra viszont online is elérhető az energiabrókeri szolgáltatás, amely az online biztosítási brókerekéhez hasonló üzleti modellt alkalmaz: könnyen érthető, kényelmes és gyors ügyintézést tesz lehetővé minden kkv, illetve önkormányzat számára.

– Az online energiabrókeri tevékenység megjelenése, valamint a kereskedők által kínált jelentős tarifacsökkenés hatására arra számítunk, hogy a következő egy éven belül a versenypiaci beszerzésre jogosult 210 ezer földgázfogyasztó mintegy 25, míg a 340 ezer villamosenergia-fogyasztónak 40 százaléka fog kedvezőbb feltételekkel új szerződést kötni. Ez jelentős növekedést jelent a jelenlegi 7, illetve 16 százalékos előző időszaki részvételi aránnyal szemben – jelezte előre Rácz Attila, a Tarifa24-et létrehozó Get-Energy Kft. energetikai igazgatója.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek