Harc az utódlásért – széteshet az óriás konszern a generációváltás miatt

2019. március 18. hétfő - 11:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

August Oetker, az Európa-szerte ismert német élelmiszer-konszern vezetője, 75 évesen kénytelen visszavonulni. Az utódlás körül heves harc folyik a népes családban, ami a nagy hagyományú cég felbomlásához is vezethet.

August Oetker, a cégalapító öt ükunokájának egyike, csaknem 40 évig állt a vállalkozás élén, de most, 75. évének betöltésével, a belső szabályzat szerint le kell mondania a vállalatcsoport vezetésének éléről. Heves küzdelem folyik a sok leszármazott között azért, ki vegye át a konszern vezetését.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Rudolf-August Oetker, az alapító unokája, a 2. világháború után vette át az irányítást, ő szerzett központi helyet a vállalkozásnak a német „gazdasági csoda” idején. A keménykezű vezető 2007-ben hunyt el, három házasságából nyolc gyereket hagyva hátra azzal, hogy „éljenek harmóniában és egyetértésben.”

Ez nem sikerült. August, a most távozó főnök, az apja második házasságából származó négy

Családi játszmák és titkok is nehezíthetik a cégutódlást
Családi dinamikák, irracionális indulatok mérgezhetik a családi cégek működését. És beleszólhatnak a cégutódlásba is. A le nem rendezett családi feszültségek nem fogják könnyíteni a generációváltást a vállalkozás élén.

gyerek egyike. Ők jól megértik egymást az első házasságból származó nővérükkel – velük szemben áll viszont az utolsó házasságból származó három Oetker. Rudolf-August azt hagyta rájuk, hogy vegye át August a vezetést, majd később adja azt át a legfiatalabbak egyikének, féltestvérének, Alfrédnak. Ezzel szemben August saját öccsét, Richardot tette helyettesének, majd úgy döntött, hogy visszavonulása után egyik közös unokaöccsük legyen az utóda az élen. Vagy ha nem, akkor a jeles kávé-dinasztiához tartozó Andreas Jacobs, az Oetker igazgató tanácsának egyik tagja.

A három legfiatalabb gyermek mindezt ellenzi. Ennek következtében nem lehetetlen hogy a konszern felbomlik: egyes vállalatait eladják és a pénzből „kifizetik” az egyetérteni nem kívánó három unokát. Mindeközben a német sajtó felidézi, hogy az Oetker-név nem éppen a legjobban cseng: a hitleri időkben a cég a rendszer támaszai közé tartozott, Rudolf-August meggyőződéses náci volt.

(Forrás: Der Spiegel)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek