Hamarosan átláthatóbbá válnak a cégek lízingügyletei

2017. május 02. kedd - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az IFRS16 elnevezésű, a lízingelt eszközökre vonatkozó új könyvelési szabályrendszert a 2019. január 1-jén, vagy az azután kezdődő üzleti évekre kötelezően kell alkalmazniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek beszámolójukat kötelezően vagy saját döntésük alapján az IFRS szerint készítik el. Az Arval flottakezelő szakértői szerint az új szabályozás átláthatóbbá és egyszerűbben kezelhetővé teszi a nagyvállalatok számára a lízingügyleteket, míg a tartós bérletek előnyeit – így például a piacon elérhető legkedvezőbb költségeket vagy a szolgáltatási csomagok tartalmát – nem befolyásolja.

Az IFRS16 azokat a vállalatokat érinti, amelyek az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerint készítik el éves beszámolójukat. Ennek megfelelően a magyarországi vállalkozások többségét, illetve a kkv-szektorba tartozó cégek jó részét az új szabályozás nem érinti.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Az új, az IAS17-et váltó IFRS16 szerint a kivételek közé nem tartozó ügyletet a lízingbe vevőnek kell megjelenítenie a pénzügyi kimutatásaiban. Az új modell értelmében a mérlegben az eszközök között a használati jogot megtestesítő eszközt, forrás oldalon pedig a lízingkötelezettséget kell kimutatni, míg az eredménykimutatásban a korábbi bérleti díj helyett értékcsökkenés és kamat jelenik meg.

100 billió forint landolt az európai piacon
Összesen 312 milliárd euróra rúgott tavaly a finanszírozott összeg az európai lízingpiacon, ami több mint 11 százalékos éves növekedést jelent – ismertette a Leaseurope friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A magyar piac lépést tart az európaival, hiszen a magyar lízingcégek 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget.

„Az új szabályrendszer létrehozásakor kiemelten fontos szempont volt, hogy a vállalati pénzügyek elemzésekor a jellemzően lízingelt, nagyobb értékű eszközök is láthatók legyenek, mint például az épületek, a gépjárműflotta vagy akár a repülőgépek. A lízingszerződések költsége és futamideje, vagyis a lízingszolgáltatás az új rendszerben sem változik, vagyis továbbra is a tartósbérlet marad a piac jelenleg elérhető legelőnyösebb finanszírozási formája. Az átállással járó egyszeri kellemetlenségen túl az IFRS16 sokat segít majd abban, hogy a vállalatok közép- és hosszú távon tudatosabban, átláthatóbban tervezhessék pénzügyeiket – ez különösen fontos a több száz, több ezer gépjárműből álló flottát működtető nagyvállalatok esetében. Az Arval ügyfelei számára az átállási időszakban természetesen minden szakmai támogatást megad lízingszerződéseik további optimalizálásában, és hogy minél gördülékenyebb legyen az átmenet az új sztenderd szerinti könyvelésre” – magyarázza Csúzi Zsolt, az Arval Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója vezetője.

Pénzügyi-számviteli hatásait tekintve az új szisztéma tehát egyaránt növeli az eszközök és a kötelezettségek mértékét, növekszik majd a mérlegfőösszeg és az EBIDTA. Az IFRS16 a 2019. január 1-jén kezdődő üzleti évtől lesz kötelező. Az IFRS15-ös rendszert alkalmazó cégek azonban akár már jövőre, 2018-tól is átállhatnak.