Hamarabb pénzükhöz jutnak a kkv-k

2014. március 12. szerda - 11:12 / kkummer
  •    

Jelentősen lecsökkent a vevői számlák kifizetésének határideje az elmúlt évekhez képest az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint. „A vevők jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vállalkozásokat, ami 4 nappal kevesebb az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony teljesítési határidőre legutóbb a válság előtti időszakban, 2007-ben volt példa.

Kép:Pixabay

Jelenleg minden harmadik vállalkozás 15-30 napos fizetési határidővel számol, miközben a vállalkozások 21%-ának 8 napon belül, 19%-ának pedig 15 napon belül fizetnek üzleti partnerei. A cégek 23%-ának azonban továbbra is átlagon felüli, több mint 30 napos teljesítési határidővel kell számolnia. A vevői számlák teljesítésének jelenlegi gyakorlatával párhuzamosan a következő egy évre vonatkozó várakozások is nagymértékben javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő 33-ról 29-ra napra esett vissza, miközben a vállalkozások többsége egy év múlva is 30 nap alatti kifizetéssel számol” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák teljesítésének átlagos határideje 22-ről 21 napra csökkent, amit a várakozások szerint a következő egy évben is tartani tudnak a cégek. „Ezzel a vevői és szállítói kifizetések közötti finanszírozási időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése és a csökkenő finanszírozási időtáv így kevésbé terheli a cégek likviditását” – tette hozzá a szakember.

Így kell lekönyvelni, ha nem fizet az ügyfél
A magyar vállalkozások egyik mumusa a behajthatatlan tartozás, a cégek több mint harmada küzd kifizetetlen számlákkal. A behajthatatlan tartozások azonban könyvelési szempontból is kihívást jelentenek.

A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében készült el a polgári törvénykönyv 2013. július 1-jével hatályos, pénzfizetésre vonatkozó szabályozása, amely a korábbinál szigorúbb fizetési határidőket és szigorúbb szankciókat ír elő. (A belföldi vállalatközi kifizetéseken belül a halasztott fizetés aránya a teljes volumen közel háromnegyedét tette tavaly ki, ami jelentős kockázatot jelentett a vállalkozásoknak.) A lánctartozások ugyanis – a beruházások leállásán és a versenyképesség romlásán keresztül – a mikro-, kis- és középvállalkozások létét, valamint makroszinten a foglalkoztatási mutatókat fenyegették.

Az új szabályozásban fontos változás volt, hogy az ellenkező bizonyításáig a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a jogosult gazdálkodó szervezet – vagyis aki felé a pénztartozást kellene teljesíteni – hátrányára eltérő szerződési feltételnek kell tekinteni a pénztartozás teljesítésére 60 napnál hosszabb határidőt meghatározó szerződési kikötést. (A hosszú fizetési határidőkből adódó költségek és kockázatok alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával, így faktoring alkalmazásával csökkenthetők.)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor