Hamarabb pénzükhöz jutnak a kkv-k

2014. március 12. szerda - 11:12 / kkummer
  •    

Jelentősen lecsökkent a vevői számlák kifizetésének határideje az elmúlt évekhez képest az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint. „A vevők jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vállalkozásokat, ami 4 nappal kevesebb az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony teljesítési határidőre legutóbb a válság előtti időszakban, 2007-ben volt példa.

Kép:Pixabay

Jelenleg minden harmadik vállalkozás 15-30 napos fizetési határidővel számol, miközben a vállalkozások 21%-ának 8 napon belül, 19%-ának pedig 15 napon belül fizetnek üzleti partnerei. A cégek 23%-ának azonban továbbra is átlagon felüli, több mint 30 napos teljesítési határidővel kell számolnia. A vevői számlák teljesítésének jelenlegi gyakorlatával párhuzamosan a következő egy évre vonatkozó várakozások is nagymértékben javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő 33-ról 29-ra napra esett vissza, miközben a vállalkozások többsége egy év múlva is 30 nap alatti kifizetéssel számol” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák teljesítésének átlagos határideje 22-ről 21 napra csökkent, amit a várakozások szerint a következő egy évben is tartani tudnak a cégek. „Ezzel a vevői és szállítói kifizetések közötti finanszírozási időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése és a csökkenő finanszírozási időtáv így kevésbé terheli a cégek likviditását” – tette hozzá a szakember.

Így kell lekönyvelni, ha nem fizet az ügyfél
A magyar vállalkozások egyik mumusa a behajthatatlan tartozás, a cégek több mint harmada küzd kifizetetlen számlákkal. A behajthatatlan tartozások azonban könyvelési szempontból is kihívást jelentenek.

A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében készült el a polgári törvénykönyv 2013. július 1-jével hatályos, pénzfizetésre vonatkozó szabályozása, amely a korábbinál szigorúbb fizetési határidőket és szigorúbb szankciókat ír elő. (A belföldi vállalatközi kifizetéseken belül a halasztott fizetés aránya a teljes volumen közel háromnegyedét tette tavaly ki, ami jelentős kockázatot jelentett a vállalkozásoknak.) A lánctartozások ugyanis – a beruházások leállásán és a versenyképesség romlásán keresztül – a mikro-, kis- és középvállalkozások létét, valamint makroszinten a foglalkoztatási mutatókat fenyegették.

Az új szabályozásban fontos változás volt, hogy az ellenkező bizonyításáig a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a jogosult gazdálkodó szervezet – vagyis aki felé a pénztartozást kellene teljesíteni – hátrányára eltérő szerződési feltételnek kell tekinteni a pénztartozás teljesítésére 60 napnál hosszabb határidőt meghatározó szerződési kikötést. (A hosszú fizetési határidőkből adódó költségek és kockázatok alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával, így faktoring alkalmazásával csökkenthetők.)