Ha nincs semmi új, nem váltogatjuk a mobilunkat

2019. február 05. kedd - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt öt évben több, mint 7 milliárd mobil-telefon készült a világon – csaknem annyi, mint a Föld lakossága. Tavaly viszont már öt százalékkal kevesebb készüléket adtak el, mint 2017-ben, ami kihat az egész világgazdaságra.

Az eladások csökkenésének egyik oka, hogy lényegében minden okos-telefon alkalmas a legtöbb ember használt, alapvető funkciókra. Ritkábban váltunk készüléket, egyrészt azért, mert nincsenek igazi újdonságok, másrészt, mert világszerte lelassult a konjunktúra. Ennek tudható be, hogy az állandó növekedés után tavaly először csökkent az eladások száma: 1.43 Mrd. készülék fogyott, 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az élesedő versenyben a még nem bizonyított kémkedési vádak ellenére a Huawei volt tavaly a legsikeresebb: világpiaci aránya jó 14 százalék, ezzel felzárkózott az Apple mellé.

Míg a mobil-eladások Kínában, az Apple legnagyobb piacán, 2018-ban 11 százalékkal csökkentek, a Huawei ott tovább tudott erősödni és piaci részesedése immár 25 százalékos.

A világpiaci vezető, a Samsung, Kínában egyáltalán nem sikeres és általában sem igazán: a dél-koreai konszern tavaly 28 millió

Szinte már csak mobillal vásárolunk
28 milliárd eurót költöttek a britek 2018-ban mobil eszközeiket használva online vásárlásaik során és az elemzői várakozások szerint 2019-ben 66 százalékos növekedés várható a szektorban, már ami az Egyesült Királyság piacát illeti.

készülékkel kevesebbet értékesített, mint egy évvel korábban. A három nagy gyártó így egyre jobban közeledik egymáshoz: a Huawei idén várhatóén beéri az Apple-t és közelebb kerül a Samsunghoz. Ugyanakkor a kisebb márkáknál, amelyeket arányaiban még jobban érint az eladások visszaesése, nehezül a helyzet és konszolidációk várhatók.

A mobil-gyártás világgazdasági jelentőségére, Kína központi szerepére hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya. Új mobilok-telefonok gyártása előtt milliárdos alkatrész-rendeléseket adnak fel Kínából délkelet-ázsiai cégeknek. Tajvan kivitelének harmadát például ezek adják. Ugyanakkor Kína teljes exportjának 5 százalékát teszik ki a mobilkészülékek, így a visszaesésre utaló jelenségek kihatnak az egész világgazdaságra.