Ha nincs NHP, nincs beruházás se

2015. június 26. péntek - 11:40 / piacesprofit.hu
  •    

A Növekedési Hitelprogram év végi kifutásával nagy beruházási hullámra már nem lehet számítani a kkv-szektorban. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index, amely szerint mélyponton van a vállalkozások beruházási kedve, a cégek kevesebb, mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során. A beruházás tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.

A félezer hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló reprezentatív K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi eredménye azt mutatja, hogy eddig nem látott mélységbe zuhant a vállalkozások beruházási hajlandósága. A következő egy év során a kkv-k kevesebb mint fele, mindössze 43%-uk tervez valamilyen fejlesztést. Ez jelentős, 13 százalékpontos visszaesés az előző negyedévhez, és 21 százalékpontos az egy évvel korábbi értékhez képest. A KSH legutóbbi adata is az idei fejlesztések mérséklődését mutatja, az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakához képest.

„A csökkenés hátterében feltehetően az áll, hogy a válság kezdetekor a vállalkozások behúzták a kéziféket, majd az akkor elhalasztott beruházásokat a Növekedési Hitelprogramból döntően már megvalósították. Emellett azt is látjuk, hogy a program hatására az egyébként későbbre tervezett fejlesztéseket is előbbre hozták a cégek az elmúlt két évben. Ezt mutatja az MNB legfrissebb tanulmánya is, amely szerint a teljes kkv-szektorban 6,8%-os beruházás-növekedés következett be az NHP-nak köszönhetően” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Hasznos részletek, ha uniós pályázatra készül
Már visszaszámol a cégek többsége július elejéig, amikor végre beadhatóak az első pályázatok a három megjelent GINOP kiírás esetében. Milos Katalin az NGM osztályvezetője és Törös Gréta a Goodwill Consulting pályázati szakértője beszélt a Piac & Profit konferenciáján a hasznos részletekről, hogy mire kell figyelni e pályázatok kapcsán.

„Az eredmények alapján azonban úgy tűnik, a program kifutásával nagy beruházási dömpingre nem lehet számítani a jövőben. A további beruházások pedig már nem pótló, hanem inkább üzletfejlesztő céllal valósulnak meg, amelyek tekintetében jelenleg óvatosabbak a vállalkozások, és csak konkrét üzleti lehetőség esetén fejlesztenek” – mondta el a szakember. „A kkv-szektor további fejlődésének egyrészt az uniós pályázatok beindulása adhat lendületet, azonban itt időben lassabb felfutásra számítunk. Másrészt pedig az, ha a gazdaság kkv része újra erősödni tud, ugyanis a GDP növekedés jelenleg főként a nagyvállalatoknak köszönhető” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

A legjobb a gyengék között

A top 3 beruházási cél megvalósításának szándéka egyaránt jelentősen alábbhagyott. A vállalkozások azonban annak ellenére is legnagyobb arányban IT fejlesztésekre készülnek (19%), hogy 11 százalékpontos visszaesés történt az előző negyedévhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék (16%), míg a gépjárműpark korszerűsítésére közel minden nyolcadik (12%) cég készül.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A különböző szektorok rendkívül egységes képet mutatnak, nincs számottevő különbség a beruházási hajlandóságot illetően, és mind a négy ágazatban az informatikai fejlesztésekre fókuszálnak elsősorban a cégek. Árbevétel szerinti bontásban azonban már jelentősen eltér a beruházási szándék, és az eddig optimista középvállalkozások jóval visszafogottabbak lettek: míg a mikrovállalkozások 38%-a és a középvállalkozások 45%-a tervez fejlesztést, addig a kisvállalkozásoknál ez az arány 51%.

A piacbővítési szándék csupán enyhén változott az előző negyedévhez képest. A cégek 39%-a tervezi, hogy új piacot keres a meglévő kínálatához, és mindössze 1%-uk tervez profilváltást. Ugyanakkor jelenleg minden ötödik vállalkozás gondolkozik új termék bevezetésén, szemben az előző negyedévi 14%-kal.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek