Ha megtaláltuk a legjobbat, fejlesszük, hogy az is maradjon

2016. január 11. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Akut munkaerőhiánnyal küzd a magyar cégvilág, főleg a tehetséges, dolgozni tudó és akar motivált munkaerő a hiánycikk. Ezért fontos, hogy ha már megtaláltuk az ilyen dolgozót, akkor fejlesszük, hogy megállja a helyét a változó viszonyok között is.

A mai felgyorsult világban mindenki természetesnek veszi, hogy folyamatos  fejlesztés  és alkalmazkodás nélkül egyetlen termék vagy vállalat sem maradhat hosszútávon a piacon. Mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy olyan tényező fejlesztéséről, amely fontos mozgatórugója folyamatoknak. Ez pedig az emberi tényező: a dolgozó.

Így nem lépnek le az alkalmazottak
Válassz okosan, motiváld hatékonyan, válj el szépen – nagyjából így foglalható össze, mitől tekinthetjük sikeresnek egy kolléga karrierjét a cégünknél, HR szakértő segít, mit tegyünk, hogy csökkenjen a fluktuáció.

A megfelelő jelölt megtalálása sem könnyű feladat, mint azt HR-menedzsmenttel foglalkozó sorozatunk előző részéből megtudhatta, ám talán még nehezebb, hogy a már meglelt jó munkaerőt szinten is tartsuk. A személyiségfejlesztés eszközével tehetünk azért, hogy a tehetséges munkaerő – és rajta keresztül a cégünk, naprakész és stabil maradjon, ami a vezetőknek ügyfél-elégedettségi és pénzügyi mutatókban egyaránt megmutatkozik – olvasható az Assessment Systems International szakértői közreműködésével a Mitte Communications által készített  ingyenes, HR-menedzsment kiskönyv vezetőknek kiadványban.

Minden csoport olyan erős, amilyen a leggyengébb tagja. Ugyanezt az analógiát a szervezetek életére is alkalmazhatjuk. Könnyen beláthatjuk tehát, hogy a dolgozók fejlesztése és folyamatos képzése elengedhetetlen a siker eléréséhez, nemcsak egyéni, hanem szervezeti szinten is. Emellett persze számos más előnnyel is jár a szervezeten belüli fejlesztés. Segít a harmonikus, pozitív vállalati légkör kialakításában, növeli a proaktivitást, a dolgozók elégedettségét és elkötelezettségét.

ROI-növekedés változásmenedzsment programmal – Forrás: HR-menedzsment kiskönyv vezetőknek

Ha felmerülne a kétely, hogy mi lesz, ha fejlesztjük dolgozóinkat, akik elmennek a vállalattól, akkor tegyük fel a következő kérdést is: mi lesz, ha nem fejlesztjük őket, és maradnak?

A különböző fejlesztési és vezetőképző programok szükségességére Rosalinde Torres, a Boston Consulting Group partnerének kutatása hívja fel a figyelmet: a felmérésben résztvevő 4000 cég 58%-a minden vállalati tréning, coaching és fejlesztő program ellenére a jelentős pozíciókba képtelentehetséges vezetőt képezni. Ezért a közeljövőben a vállalati vezetői programok modernizálására lehet szükség.

A munkaerő-felvétel szempontjából is fontos, hogy megtartsuk és fejlesszük munkatársainkat, hiszen az európai munkáltatók 32%-ának okoz problémát az új tehetségek megtalálása, ami Magyarországon különösen igaz: a 2015-ös adatok szerint a vállalatok 47%-a szenved hiányt az alkalmas jelentkezőkben.

Hogy lesz a jóból kiváló?
Ha választani lehet, mindenki különleges, kiváló és sikeres szeretne lenni. Valójában viszont az a helyzet, hogy a többség – a dolog természetéből adódóan – inkább átlagos. Mitől függ, hogy hová tartozunk? És mit tehetünk mi magunk?

Vezetői eszköztár az emberi erőforrás-fejlesztéshez

Személyiségtesztek

A különböző személyiségmérő eljárások és riportok amellett, hogy rávilágítanak a fejlesztési pontokra, az egész folyamat során hatékonyan támogatják a vezetők munkáját. A segítségükkel meghatározhatjuk azokat az erősségeket, amelyekre érdemes fókuszálnunk, és amelyek segíthetnek egy fejlesztési folyamatban.

Talent Management

A személyiségtesztek használata segít a diagnózis felállításában, amelyre hosszú távú fejlesztési tervet építhetünk. Ezáltal testreszabott fejlesztési tervet kaphatunk, és egyéni módon alakíthatjuk a „Talent Management” programot. A személyiségtesztek alkalmazásának további előnye, hogy a fiatal tehetségek kompetenciái is könnyen felmérhetők,  még  akkor    is, ha  nincs  tapasztalatunk a  képességeiket  illetően.

Soft skill tréningek

A különböző soft skill tréningek alkalmazása eredményes a legtöbb munkakörben, azonban a vezetők körében nemcsak hatékony, hanem egyenesen elengedhetetlen. A személyiséghez tartozó képességek fejlesztése különösen az utóbbi években vált központi jelentőségűvé, hiszen a mai vezetők olyan kérdésekre keresik a választ, mint „Hogyan motiváljam a beosztottaimat?”, „Hogyan vigyem sikerre a csapatomat ebben a változó világban?”, vagy „Mi fog kiemelni a jók sorából a kiválók közé?”.

360°-os felmérés

A legjobb vezetők is folyamatos visszajelzések útján érik el a fejlődést, ugyanakkor minél magasabb pozíciót töltenek be, a hatalmuk miatt annál nehezebb nyílt visszajelzéseket gyűjteniük. A leghasznosabb feedbackek az anonim 360°-os értékelésekből érkeznek.

Development Center

A  Development  Center  (DC)  kiváló  eszköz  arra, hogy a  fejleszteni  kívánt  személyek  képességeit vállalati jellemzőkhöz igazított, kontrollált környezetben figyelhessük meg. A gyakorlatok mindegyike és a DC-nap egésze releváns kompetenciákra fókuszál, struktúrája átlátható és követhető. Ezáltal a megfigyelőknek lehetőségük nyílik objektív képet alkotni a jelöltről. Az erősségek mellett megfigyelhetővé válnak a fejlesztendő területek is, valamint a DC a jelöltek közötti sorrend felállítására is lehetőséget teremt.

Coaching eszköztár       

A coaching a személyes és szakmai fejlődés hatékony eszköze.  Igazán  rugalmas,  testreszabható  módszer, amelyben  a „coacholt”  akár a  coach  személyét  is megválaszthatja. A coaching-eszköztár hasonlóan sokrétű, lehetőségeit és további fejlődésre inspirál.

Vegyük le a dobozt a fejünkről!
Sok kkv vezető még mindig „úri huncutságként” tekint a coachingra, pedig a nagy cégeknél egyre többen látják, érdemes segítséget kérni, ha a vezető problémába ütközik. De tényleg csak akkor szükséges szakember segítsége, ha már gond van? Mennyire költséges szolgáltatás a coaching? Zádrovich Alíz business és life coach segít tiszta vizet önteni a pohárba.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor