Győzzük meg a főnököt – jó ha gyerekzsivaj tölti meg az irodát

2017. június 30. péntek - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Nyári szünetben néha előfordul - általában kényszerből –, hogy a dolgozók gyerekei pár napot a szülők munkahelyén töltenek. Nem minden vezető díjazza az ötletet, pedig ebből még jó is kisülhet. Íme néhány érv az igen mellett.

Közeledik a tanítás vége – bizonyos szempontból ez az aktívan dolgozó szülők rémálma. Bármilyen klassz is a nyári szünet, a felügyelet megoldása komoly logisztikai kihívás a non-stop nagyszülői segítséget nélkülözőknek. A készenléti tervek, a heti beosztások, a táborok időpontjainak összeegyeztetése június közeledtével komoly kihívásokat jelenthetnek.

otthonról dolgozó apa gyerekkel az ölében

Kép:GE

Előfordul, hogy nincs más lehetőségünk, a lyukas napokon visszük magunkkal a gyereket dolgozni. Ez a legtöbbjüknek élmény, ám nem mindenhol látják őket szívesen. Azonban ha betartunk bizonyos szabályokat, számos előnyét megtapasztalhatjuk ennek a megoldásnak. Néhány ötlet, amivel elsimíthatjuk a gyerekek irodai útját.

Kijelölt terület

Mindenhol akad egy üres tárgyalóterem, ahol azért szem előtt vannak a dolgozó lurkók. Némi papír, színes ceruza, egyéb kreatív eszköz és órákra nem hallunk felőlük. De néhány lufi (foci nem, hangos, veszélyes, nem praktikus játék), plüss játék, egy használaton kívüli laptop a nagyobbaknak, és máris mehet a hivatalos hétfői meeting.

Veszélyforrások kiiktatva

Olló, tűzőgép, a legfrissebb szerződések ne legyenek kéz és szem előtt. Távolítsunk el minden olyan dolgot az asztalról, amivel a gyerek kárt tehet magában vagy valaki másban. Illetve azokat az eszközöket, dokumentumokat is, amik pótolhatatlanok számunkra, zárjuk el, vagy tegyük magasabb, számukra elérhetetlen polcra. Mert biztosan arra fog ráborulni először az üdítő, és 10 perc gyanús csend is egy ollóval feldarabolt friss megállapodást jelenthet. Védjük ki a katasztrófahelyzeteket, amennyire csak lehet.

Kollégák felkészítése

Figyeljünk arra is, hogy a kollégákat időben tájékoztassuk arról, hogy a csemeténk néhány napot az irodában tölt majd. Tisztázzuk előre, hogy rászólhat-e a gyerekre más is, ha hangoskodik, illetve, hogy hol a határ a gyerek számára és számunkra. Akár össze is foghatunk, és egyszerre jöhet több gyerek, de akkor legyen egy felelős (akár napi, vagy óránkénti váltásban), aki a fél szemét mindig a kölyökcsapaton tartja, segít vagy fegyelmez, ha kell.

A cég érdeke a magánéletbarát munkahely
Magyarországon folyamatosan nő a gyermekes anyák foglalkoztatási aránya, az egy gyermeket nevelő anyák már közel olyan arányban dolgoznak, mint a gyermektelenek. Az, hogy minél több gyermek szülessen, nemzetgazdasági szempontból is fontos cél, ugyanakkor a magyar gazdaság bővülésével párhuzamosan fellépő, egyre több területen jelentkező szakemberhiány miatt a szülők munkába való mielőbbi visszatérése, illetve munkában tartása egyre fontosabb gazdasági szempont. A magánélet-barát munkahely vonzó a munkaerőpiacon, nem csak szülők számára, de minden munkavállaló számára.

Figyelem

Legyen egy játék, ami leköti a gyereket, legyen kéznél a kedvenc rágcsálnivaló, üdítő. Figyeljünk arra, hogy a gyerek ne érezze úgy, hogy levegőnek nézzük, és folyamatosan lerázzuk, Ha valamit nagyon sürgősen el kell intéznünk, vár egy kihagyhatatlan telefonkonferencia, néhány azonnal megválaszolandó email, beszéljük meg vele, hogy ezt meddig tart elintézni. Ha ezeket a játékszabályokat előre lefektetjük, mindenkinek könnyebb a dolga.

Ha ezek alapján jól előkészítjük a terepet, felkészítjük a résztvevőket, a gyereket és a munkatársakat pár nap közös munkára, a főnök is nyugodtabb szívvel mondhat igent. Arról nem is beszélve, hogy ha nemet mond, egy aggódó, folyamatosan ideges szülőt talál az asztalnál, aki a nap nagy részét azzal tölti, hogy a szomszédnénit ellenőrzi, aki kénytelen-kelletlen bevállalta a gyereket.

De van egy bónusz érvünk is makacs főnökökkel szemben: a gyerekek kreativitása határtalan, friss, külső egyénként akár tesztelhetik a legújabb kampányunkat, elmondhatják ötleteiket a következő termékkel kapcsolatban. De vigyázat, a gyerekek kíméletlenül őszinték tudnak lenni!