Gyors megegyezést sürget az MGYOSZ

2012. április 27. péntek - 16:16 / piac-profit.hu
  •    

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az általa képviselt mintegy hatezer vállalat sikerességének szempontjából meghatározó jelentőségűnek tartja, hogy az IMF/EU-tárgyalások gyorsak és eredményesek legyenek.

Az MGYOSZ "régóta hangsúlyozza, hazánk finanszírozási problémáinak hosszú távú megoldása érdekében elengedhetetlen, hogy megállapodás jöjjön létre Magyarország, valamint az Európai Bizottság és az IMF között" – olvasható a szervezet közleményében. (Az IMF nyitott, de vannak feltételei.)A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége vezetője, Futó Péter csütörtökön találkozott José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
Kép:EU

Az idén tizedik alkalommal rendezték meg az Európai Üzleti Csúcstalálkozót (European Business Summit), amelyen a résztvevők a földrész növekedési lehetőségeit tárgyalták a finanszírozás, a foglalkoztatás, a technológia, az innováció és az oktatás területén. José Manuel Barroso az Európai Üzleti Csúcstalálkozón szűk körű megbeszélés keretében találkozott a 35 európai ország 41 munkaadói szövetségét tömörítő Businesseurope elnökével, a szervezet főtitkárával és Futó Péterrel, az MGYOSZ elnökével, a Businesseurope alelnökével.

Menekülés az öngyilkosságba
David Stuckler  Kép:alapblog
David Stuckler
Kép:alapblog

Az alapblog.hu-n megjelent interjúban a cambridge-i egyetem szociológia professzora, David Stuckler arról beszél, hogy épp ezekben az országokban ugrott meg leginkább az öngyilkosok száma a krízis nyomán. A professzor az általa vezetett nemzetközi kutatás eredményeire hivatkozva elmondta: az áldozatok, mindenekelőtt az öngyilkosok száma félelmetesen növekszik, ahogy lassan, de biztosan mállanak szét a korábbi jólét fundamentumai. – A korábban gazdasági prosperitást élvező, a prosperitásukat főként a sokáig nagyon versenyképes családi és középvállalkozásainak köszönhető régiókban mutatkoznak meg a legsúlyosabb emberi tragédiák – válaszolta az alapblog kérdésére

David Stuckler, aki a kutatás alapján úgy látja: az öngyilkossághoz vezető érzetet az hozza létre az egyébként életerős ember lelkében, hogy szabályosan eltűnik a megfogható közelségből kivétel nélkül minden kapaszkodó. Sehol a látótávolságon belül valamiféle utolsó menedék, ami – következzék be bármi is a gazdaságban – fedelet biztosít a maga és családja számára addig, amíg a válság el nem múlik. Egyszerűen nem lát már ilyet, mert valóban nincs is.
Míg 2003 és 2007 között egész Európában csökkenő tendenciát mutattak az öngyilkossági adatok, addig a válság kirobbanása óta szinte már járványszerűen terjed az öngyilkosság – főként a kis- és középvállalkozó férfiak körében – az eladósodottsági krízisben szenvedő Görögországban, Olaszországban, Írországban, valamint a legsúlyosabb megszorításokat végrehajtó balti államokban. Kelet-Európa hagyományosan továbbra is élen jár a szomorú statisztikákban. Térségünkre, a Baltikumra és Dél-Európára különösen jellemző, hogy a kormányok egyáltalán nem foglalkoznak a válság emberi tragédiáinak kezelésével és azok megelőzésével, véli a professzor (a teljes interjú szövege az alapblog.hu-n olvasható).

A BruxInfo tájékoztatása szerint a következő hetekben informális csúcstalálkozót tarthatnak az uniós állam- és kormányfők. Ezt Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke jelentette be Brüsszelben. Szerinte a június 28-29-re tervezett állam- és kormányfői csúcstalálkozó előtt szükség lehet egy nyílt eszmecserére arról, hogy milyen módon és milyen eszközökkel pörgesse fel az Európai Unió a kontinens gazdaságának növekedését.

A pénzügyi kiigazítás nem egyenlő a pillanatnyi megszorításokkal. Előbbinek a jövőbe irányuló befektetést is jelentenie kell, idézi a BruxInfo Herman Van Rompuy-t. "A kiadáscsökkentést és az adóemeléseket méltányosan kell végrehajtani a tagországokban, és nem szabad, hogy egyetlen társadalmi csoport, vagy egyetlen generáció legyen a vesztese a költségvetési helyzet javításának, valamint a gazdasági növekedés beindításának", mutatott rá az Európai Tanács elnöke, aki az előadásában elmondta, a növekedés eléréséhez piacra, állampolgárokra, ötletekre és tőkére van szükség.

Herman Van Rompuy jó példaként Spanyolországot és Portugáliát említette, amelyek rugalmasabbá tették a munkaerőpiacukat; Lengyelországot, amely a vállalkozásalapítást könnyítette meg és csökkentette a bürokráciát; és a balti országokat, amelyek a korábbi fájdalmas intézkedéseik hatására most a leggyorsabb foglalkoztatás-bővülést regisztrálják.