Gyakornoknak is jár táppénz?

2015. június 02. kedd - 06:01 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több diák kezd bele szakmai gyakorlatba már oktatása során, sok cég ezeket a tanulókat tanulószerződéssel támogatja. Ez a konstrukció mind a tanulóknak, mind a vállalkozásoknak jó, de felmerül a kérdés: mi jár, ha beteg a gyakornok.

Kép: Pixabay

Egyre népszerűbb a gyakornokok alkalmazása a cégeknél: nemcsak az adózási előnyök miatt, hanem az egyre kínzóbb szakember hiány enyhítésére is. Sok vállalkozás ezt tanulószerződés keretein belül oldja meg.

A tanulószerződést a tanuló a gyakorlati képzését vállaló szervezettel köti meg, mely az első, állam által elismert szakképesítésre készíti fel őt. A tanuló az ennek során megkeresett összeg után szja-t nem, kizárólag járulékot fizet. Fontos tudni, hogy a szervezetnek a tanulószerződést a tanévet megelőző május 15-éig be kell jelenteni a kamara felé.

A szakképző iskolai tanulók részére a kötelező szakmai gyakorlat idejére tanulószerződés esetén a törvénykötelező minimumdíjazást ír elő, ami az Szja törvény 1. számú melléklet 4.11. pontja szerint adómentes. Ha a kötelező díjazásnál magasabb összeg kerül kifizetésre, akkor a felettes rész a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint adóköteles. Fontos azonban, hogy a juttatás a tanuló betegsége esetén is jár, éppúgy, mint egy dolgozónál – figyelmeztet együttműködő partnerünk, a Saldó Adótanácsadó Zrt.

A tanulót betegsége esetén – a munka törvénykönyve alapján – 10 nap betegszabadság illeti meg. Ennek mértéke a pénzbeli juttatásának 70 százaléka. További keresőképtelenség esetén a tanulót – a társadalombiztosítási szabályok szerint – táppénz illeti meg.

Keresőképtelenség esetén is fennáll a tanulói jogviszony, és az ekkor kifizetett juttatás adókötelezettségét a kifizetés jogcíme szerint kell teljesíteni. Így a betegszabadság idejére fizetett pénzbeli juttatás 70 százaléka adómentes.  A táppénz adóköteles társadalombiztosítási ellátás, mely az Szja tv. 3. § 21. pontja szerint bérnek minősül, így abból a kifizetőnek adóelőleget és járulékot kell levonni.

Így alkalmazzunk diákot, hogy ne bírságoljon a NAV!
Hamarosan befejeződik a tanév, és ismét sok tízezernyi diák igyekszik zsebpénzét valamilyen nyári munkával kiegészíteni. A munka jellegétől és időtartamától függően igen sokféle foglalkoztatási lehetőséggel élhetnek a cégek, melyekre azonban igen eltérő jogszabályi előírások vonatkoznak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek