GVH: kötelezettségvállalással zárult a Kometa ügye

2018. április 12. csütörtök - 13:06 / piacesprofit.hu
  •    

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. vállalását, amely a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben weboldal és a fogyasztói tudatosságot növelő kommunikációs kampány elindítását is magában foglalja.

A GVH közleménye szerint a hivatal azt vizsgálta, hogy a vállalkozás 2014 augusztusától indult reklámkampányainak üzenete értelmezhető-e úgy, hogy készítményeinek úgynevezett „mentessége” és az egészség kapcsolata mindenkire korlátozás nélkül érvényes. A társaság szerint ugyan magatartása nem volt jogsértő, ám több elemből álló kötelezettségvállalást nyújtott be.

üzletemberek versenyeznek

Kép: Pixabay

A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

A GVH a vállalások alapján a társaságot egyebek közt arra kötelezte, hogy a fogyasztók tájékoztatására hozza létre a www.helyesentaplalkozom.hu weboldalt, továbbá indítson televíziós kampányt a fogyasztói tudatosság növelése, a táplálkozási szükségletek és az élelmiszer-választás témakörében, mintegy 10 millió forint értékben. A tájékoztatások tartalmának kialakításakor vegye igénybe széles szakmai körben elfogadott, független dietetikus, szükség szerint gasztrológus szakértők közreműködését.

Emellett a Kometának ki kell alakítania egy versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak megfelelő programot, amely alkalmas jövőbeni jogsértések megelőzésére. Egy kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor a GVH elsődleges célja a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntéskor mérlegeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira. A GVH álláspontja szerint a jelen ügyben az edukációt a fogyasztók az érintett termékek iránt tapasztalható érdeklődése, de átfogó informáltságuk hiánya indokolja.

Rekordbírságokkal fenyeget a GVH
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új közleménye alapján egyes eljárásokban a bírság alapjául szolgáló kiinduló összeg akár háromszorosára is nőhet. Az érintett ügyek a versenykorlátozó megállapodások, erőfölénnyel vagy jelentős piaci erővel való visszaélés, tehát a klasszikus antitröszt eljárások lesznek. Ennek eredményeképp nagymértékben megnövekedhetnek a vállalkozásokra kiszabott bírságok összegei.