“Gondolkozz kicsiben!” – Magyarországon is kéne

2009. október 17. szombat - 12:36 / MTI
  •    

A kis- és középvállalkozásokon belül nagyobb figyelmet kellene fordítani a mikrovállalkozásokra - mondta Solti Gábor, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) nemzetközi és oktatási igazgatója az MTI-nek.

Az IPOSZ vezetője elmondta, hogy a visegrádi négyek kézműves szervezeteinek találkozóján nemrégiben áttekintették az Európai Unió intézkedési javaslatait a kisvállalkozókra vonatkozóan. Egyetértettek abban, hogy a 9 fő alatti mikrovállalkozások külön figyelmet érdemelnek arányuk miatt. Solti Gábor emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban a vállalkozások 54 százaléka egyetlen alkalmazottat sem foglalkoztat, Magyarországon ez 67 százalék.

Az IPOSZ igazgatója szerint a mikrovállalkozásokat a gazdaságban betöltött szerepük alapján kellene elismerni, és ennek tükröződnie kellene a támogatási források pályázati kiírásaiban, illetve a bankok finanszírozási gyakorlatában is. Példaként említette, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak 40 százalékát a mikrovállalkozások alkalmazzák, ugyanakkor a különböző gazdasági szabályozáskor nem mutatják ki a jogszabály rájuk gyakorolt hatását.

Solti Gábor úgy vélekedett, hogy az Európai Unió már felismerte a "gondolkozz kicsiben" elmélet jelentőségét, amit a tagállamokban is erősíteni kellene.