Gondolja meg, kinek adja meg PIN-kódját

2017. november 06. hétfő - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az Unió egy új irányelve alapján januártól olyan vállalkozások alakulhatnak, amelyek magánszemélyek bankszámláiról kínálnak tájékoztatást. Ha a nagyok, mint a Google vagy az  Amazon is beszállnak ebbe az üzletágba, még nagyobb lehet a veszély.

Az EU úgynevezett “második fizetési szolgáltatási irányelve” (PSD II) alapján 2018 január 1-től működhetnek olyan vállalkozások, amelyek megrendelésre személyek bankszámláiról adnak tájékoztatást harmadik félnek.

fotó: flickr/CafeCredit

fotó: flickr/CafeCredit

A szolgáltatás működtetésének előfeltétele, hogy a céget nyilvántartásba vegyék az adott ország pénzügyi felügyeleti hatóságánál  – illetve. hogy az érintett személy hozzájáruljon pénzügyi adatainak kiszolgáltatásához, s azok eléréséhez a megfelelő titkos PIN-számot is átadja. Ilyen felhatalmazás birtokában a szolgáltató 90 napra visszamenően férhet hozzá az illető bankadataihoz.

Reszketnek a bankok a fintech-világtól
Az EU irányelve szerint 2018-tól hozzáférhetnének majd bankszámlánkhoz más pénzügyi szolgáltatók is, ha azokat erre felhatalmaztuk. A versenyt támogató változás ellen, amely a pénzügyi startupoknak is új lehetőségeket adna, hevesen tiltakoznak a bankok – a maguk szempontjából érthetően.

Nyilvánvaló: sok embernek eszébe sem jut majd, hogy hozzáférést adjon bankszámlája adataihoz egy külső vállalatnak – ám ismerve az emberek, különösen az idősek hiszékenységét, egyáltalán nem kizárható, hogy lesznek nem kevesen olyanok, akiket erre (akár ügyes reklámmal) rá lehet majd venni.

Az új szolgáltatás igénybevétele a legkülönbözőbb vállalkozások számára lehet igen hasznos: ily módon megtudhatják többek között, mekkora a jövedelme ügyfeleiknek – s azt leginkább mire költik. Pénzügyi szakértők a csalók mellett főként olyan nagyvállalatoktól tartanak, mint a Google, vagy az Amazon. Azok ugyanis például áraikból való engedménnyel vehetik majd rá az embereket, engedjenek betekintést bankszámlájukba. (BILD)