Gondban vannak az állam nélkül a baromfitartók

2017. március 01. szerda - 15:17 / PP/MTI
  •    

Több mint hárommillió baromfit kellett eddig leölni a madárinfluenza miatt, a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni a Baromfi Terméktanács szerint.

A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos A madárinfluenza első tanulságairól tartott szakmai fórumon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdai közleménye szerint – közölte az MTI.

tyúk oldalról

Kép:Pixabay

A főállatorvos a tájékoztatás szerint hozzátette, a vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, amelyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett. Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a fórumon a közlemény szerint kiemelte: a madárinfluenza-járvány sújtotta magyar baromfitartók számára a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegőrző (3000 állás lehet veszélyben) támogatás áll rendelkezésre. (Brüsszeltől is kértünk válságtámogatást.)

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet a közlemény szerint arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlődést produkált, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elő – áll a tájékoztatásban.

Január vége óta házi szárnyasokban nem mutatták ki a madárinfluenza-fertőzést, ha ez így marad, március elején valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak – közölte korábban Bognár Lajos, erre azonban még várunk.