Gigabírságra számíthatnak a techóriások Franciaországban

2018. március 14. szerda - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Jogi eljárást indít „jogsértő pénzügyi gyakorlatok” miatt a Google és az Apple ellen is a francia kormány. Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerdán azt mondta, a techóriások kizsákmányolják a francia webfejlesztőket.

A miniszter szerint a Google és az Apple gyakran előnytelen árakat kényszerít a bedolgozóikra, és az alkalmazások elkészülése után egyoldalúan átírják a szerződéseiket. Ezek a gyakorlatok főleg újonnan alapult startup-cégeket érintenek.

Le Maire szerint a nagy techcégek több millió eurós bírságokra is számíthatnak, amiért 2015 és 2017 között „erőfölényükkel visszaélve” kötöttek szerződést kisebb fejlesztőkkel, akik a nagyvállalatok alkalmazásletöltőjén (Apple App Store, Google Play) szerették volna árusítani saját alkalmazásukat. Tavaly hasonló problémákat talált egy francia törvényszéki vizsgálat az Amazonnál is, emiatt az Amazon akár 10 millió eurós bírságra is számíthat.

A Bloomberg szerint a mostani lépések azt tükrözik, hogy Franciaország a hazai startup-cégek piacszerzését támogatja. A közelmúltban ugyan nem alakultak olyan francia cégek, amelyek fel tudnák venni a versenyt a techóriásokkal, de kisebb sikertörténetekre volt példa, ilyen például a Blablacar, a  vagy a Sigfox sikere.

GDPR – akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz
A 2018. május 25-én hatályba lépő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) minden tagállamra egységesen kiterjedően szabályozza majd az állampolgárok személyes adatai védelmének jogi keretrendszerét, ráadásul kifejezetten nagymértékű bírságokat is kilátásba helyez. Kérdéses ugyanakkor, hogy tényleg minden tekintetben felkészültek-e a hazai cégek az adatvédelmi szabályok változására a saját kiberbiztonságuk, vagy vállalati IT infrastruktúrájuk és belső folyamataik tekintetében.
Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor