Gázfűtés mellé tűzifa? Gyanakodni kezdett a NAV

2013. május 07. kedd - 20:50 / piacesprofit.hu
  •    

Tűzifával üzérkedő vállalkozásokra csapott le Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Több ezer mázsányi volt az illegális fa – Kép: SXC

Magyar Norbert a szervezet észak-alföldi adó-főigazgatóságának sajtóreferense szerint a hatóság rostáján azok a vállalkozások akadtak fenn, amelyek nem létező címzettekhez és címekre, valótlan adatokkal, sokszor “fantomszemélyek” nevére szólóan hoztak be tűzifát az országba. A NAV saját adatbázisaiból kigyűjtött adatai, valamint a helyszíni vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a fuvarozók és a szállítást megrendelő vállalkozások a nemzetközi fuvarleveleken több esetben nem létező településeket, valótlan adózói adatokat tüntettek fel. „A címzettként megjelöltek olykor az adóhatósági nyilvántartásból sem voltak beazonosíthatók” – ismertette a sajtóreferens. (Többek között ezért is hasznos tudni, hogy mire ügyel idén a NAV!)

Ahol a címzett létező személy volt, ott is több esetben kiderült, hogy tűzifára nem is volt szüksége, mert többlakásos társasházban lakott, illetve kizárólag gázzal fűtött. Az egyik Romániából érkező szállítmány kirakodási helyszínén illegálisan működő Tüzép-telepet is találtak, ahol több, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak. A helyszínen talált dokumentumokból kiderült: a cég vezetője tavaly óta több mint 13 ezer mázsa tűzifát értékesített 23 millió forintért, de igazolni csak 2 ezer mázsa eredetét tudta – közölte Magyar Norbert.

A vizsgálatok során egy nőt is ellenőriztek a nyomozók, aki három olyan társaság képviseletében is eljárt, amelyek kizárólag Romániából beszerzett tűzifát értékesítettek bizonylat nélkül magánszemélyeknek és kereskedőknek. A három vizsgált társaság közül a legnagyobb forgalmú cég megalakulása óta minimális áfát vallott be. Az ügyletek érintettjei nagy összegű bírságra számíthatnak – tette hozzá a sajtóreferens.

Itt a naptár, amelynek segítségével az Ön vállalata elkerülheti a büntetést!

Az adóhatóság nem először tett kirándulást a húzóágazatnak számító magyar szolgáltató szegmensben: legutóbb kiflire éheztek az ellenőrök, akik rendszeresen kiugranak a nagybani piacokra is, de előfordult az is, hogy egy zumbaoktató felejtett el számlát adni, már egy jósnő is bukott az adóellenőrökön, de osztottak  pár körmöst a szépségápolási iparban is, nemrégiben pedig egy egész repülőgépgyárat foglaltak le. Persze nem mindig járnak sikerrel: volt olyan eset is, amikor egyszerűen nem találtak kiadó szobát egy Balaton-parti településen, egyszer pedig egy mágus csakrázta el az adóbevallását.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek