Még egy hétig lehet támogatott biztosítást kötni!

2014. május 07. szerda - 08:04 / piacesprofit.hu
  •    

Már csak alig egy hete maradt a gazdálkodóknak, hogy igényeljék az állami támogatást a mezőgazdasági biztosításukra. Habár a támogatás a teljes díj 65 százalékát is elérheti, a magyar gazdák mégsem biztosítják a földjeiket.

Évente 130 milliárdos kár éri a gazdákat – Kép: SXC

Világszerte sok területet érint negatívan a szélsőséges időjárás, 2013-ban a természeti katasztrófák által okozott károk értéke 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítőleg Magyarország éves GDP-jének felel meg. Az utóbbi években Magyarországon is egyre több problémát okoz a szélsőséges időjárás a mezőgazdasággal foglalkozóknak: monszunszerű felhőszakadások, tájfunhoz hasonló szélviharok, a terményekben nagy károkat okozó jégesők, árvizek, hőhullámok és aszály okoztak kellemetlen meglepetéseket. Az extrém időjárás rendkívül kiszolgáltatottá teszi a gazdákat, megfelelő biztosítás nélkül súlyos anyagi károk érhetik őket.  Ennek ellenére Magyarországon a nagyságrendileg 4,3 millió hektáros termőterületnek csupán 40 százaléka védett biztosítással, pedig éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat.

Pedig a magyar gazdálkodók 65 százalékos díjtámogatás mellett köthetnek biztosítást földjeikre és a biztosítók tapasztalatai szerint egyre többen érdeklődnek is a lehetőség iránt. Azonban ketyeg az óra: a gazdálkodóknak május közepéig kell benyújtania az egységes kérelem keretében a mezőgazdasági biztosításokra szóló állami támogatás igénylését.

„Míg a tavalyi évben a támogatási keret 90 százalékát használták ki a gazdálkodók, az idei évben további növekedésre számítunk. Hiszen már az alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhatnak. Illetve az idei évben új termékstruktúrát vezettünk be a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások terén is: olyan

Veszélyesen élnek a magyar gazdálkodók
Rejtélyes a magyar gazdák viselkedése, még a szakemberek sem értik. Aszály, árvíz, jégverés, vihar, mind sújtotta az elmúlt években a mezőgazdaságot, ők mégsem élnek az államilag támogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével, ha pedig kérik, akkor a pénzért nem jelentkeznek.

kiegészítő biztosítási lehetőségeket kínálunk, melyekkel még szélesebb körű védettséget alakíthatnak ki a gazdák” – mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója.

A mezőgazdasági felelősségbiztosítás kiterjeszthető a mezőgazdasági és állattartói tevékenységre, a munkáltatói felelősségére, a környezetszennyezéssel és a mezőgazdasági vegyszerek használatával okozott károkra. Ha például a permetezéskor a szél átfújja a vegyszereket a szomszédos terményekre és kipusztítja azokat, a károkat megtéríti a biztosító, de amennyiben egy traktorból kifolyik az olaj, és talajcsere szükséges, azt is fedezi a társaság.  Az idei évtől több növény vonható biztosítási fedezet alá. A kockázatok köre minden módozatnál bővíthető kiegészítő biztosítással, ezek keretében megtérítik egyebek mellett a nem természeti eredetű tűzkárokat is, akár akkor is, ha egy égő cigarettacsikk miatt keletkezik tűz a biztosított növényi kultúrában.

Kérdések, válaszok
Ki?
A biztosítás szerződője a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél nyilvántartásba vett mezőgazdasági termelő lehet, mezőgazdasági támogatást csak regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat.
Hol?
A magyar piacon három biztosítótársaság foglalkozik mezőgazdasági biztosításokkal: az Allianz, a Generali és a Groupama. A gazdálkodók bármelyik társaságnál köthetnek államilag támogatott biztosítást, de ezt külön jelezni kell. Az állami díjtámogatást a növénybiztosításra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon ( MVH) keresztül igényelheti minden regisztrált termelő, amennyiben köt ilyen biztosítást.
Mire?
Az állami díjtámogatású módozat 8 kockázatot fedez: aszály, jég, vihar, tűz, árvíz, téli fagy, tavaszi fagy, felhőszakadás.
Mikor?
Az egységes kérelem május 15-éig adható le az MVH-ban. A következő éves biztosítási díjat tárgyév október 31-éig be kell fizetni.
Hogyan?
A támogatás iránti kérelmet meg kell jelölni az egységes kérelem beadásakor, az igénylőlap megfelelő rubrikájában. Az egységes kérelmen belül összesen mintegy 27 jogcímen lehet támogatást igénybe venni. A mezőgazdasági termelőnek a megkötött mezőgazdasági biztosítási szerződés másolatát, valamint az ahhoz kapcsolódó biztosítási kötvény sorszámáról szóló nyilatkozatát tárgyév július 30-áig, a biztosítási díj megfizetéséről szóló igazolást pedig november 15-éig kell benyújtania az MVH részére.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek