Gasztroforradalom: a szalvéta színe sem mindegy

2018. február 13. kedd - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

Mi kell egy sikeres éttermi dekorációhoz? Több összetevő, de az biztos, hogy a szín-választás meghatározó. Legalábbis így látja Linda Lundgren ételstylist, aki a Torkkal közösen összeállított gasztroszín kisokosával szeretne segíteni a vendéglátásban dolgozóknak, hogy még közelebb kerüljenek a tökéletes íz élményhez.

A szakemberek nemrégiben ajánlást dolgoztak ki elsősorban éttermek, szállodai- és gasztro szakemberek számára annak kapcsán, hogy a teríték és az asztali dekoráció hogyan és mi módon befolyásolja az ízérzékelést. Ebből többek között az is kiderül, hogy a teríték színkombinációja ronthatja vagy fokozhatja a vendég íz-élményét. A színek a terítékben is ugyanazt a szerepet játsszák, mint a mindennapi életben: kiemelnek, elrejtenek, kiegészítenek, kontrasztot teremtenek. Az gasztronómiai élményben az étterem dekorációja, az asztali díszek, a szalvéták is döntő szerepet játszanak, vagyis akár ezen is múlhat, hogy a vendégek visszatérnek-e az adott vendéglőbe. Linda Lundgren, svéd ételstylist és a Tork közös összeállítása arra mutat rá, hogy színek sokat adhatnak hozzá és ugyanígy el is vehetnek a gasztro élményből.

Forrás: Tork

Forrás: Tork

Így fokozható a hatás a színekkel: ételhez válasszon színt

A színek és a teríték fontos hatással vannak nem csak az étvágyra és a kedélyállapotra, hanem arra is, hogy hogyan érzi, érzékeli valaki az ételek ízét és az illatát. Az ételek és a teríték színének harmonizálása fokozza vagy rontja az összhatást és az íz élményét. „Hogyan is tehető édesebbé és ízletesebbé az eperhab? Nem feltétlenül még több eperrel és cukorral, hanem egy korall színű szalvétával fenségesen kiemelhető az íz teltsége. Ez a szín ugyanis fokozza az édes ízt és csökkenti az ételek keserű aromájának érzését, így tökéletesen illik desszertek tálalásához”- állítja Linda Lundgren. A szalvéta színét általában az étterem belső dekorációja vagy az évszak határozza meg: pedig akár egy-egy ételhez is érdemes lehet színt tervezni, például a megfelelő színű asztalterítőkkel.

6 ötlet ahhoz, hogy milyen szalvéta illik különböző ételekhez:
  • A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.
  • A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.
  • A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.
  • A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.
  • A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.
  • A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.
Piac & marketing
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor