Garancia segít hozzáférni a pályázati előleghez

2017. május 05. péntek - 06:37 / piacesprofit.hu
  •    

Április 26-tól igényelhetnek a takarékszövetkezeteknél a Vidékfejlesztési Programban projektjeikhez, beruházásaikhoz támogatást elnyert agrárvállalkozások előleg visszafizetési garanciát. A hazai piacon eddig egyedülálló termék meggyorsíthatja az uniós támogatások lehívását, így a beruházások megkezdését.

Mivel a mezőgazdaságban az év második negyedére esnek a tavaszi munkák, ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része. Ezért ebben az időszakban az idén 4-5 százalékkal növekedhet a hazai agrárhitel-állomány a január-márciusihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a Takarék Agrár Központ várakozásai szerint az első negyedév végére 450 milliárd forint körül alakuló hitelállomány körülbelül 20 milliárd forinttal emelkedhet tovább – írja a Takarékbank közleménye.

A hitelpiac élénküléséhez hozzájárulhat, hogy március végéig a Széchenyi 2020 támogatási ciklus összes uniós vidékfejlesztési pályázatát kiírták. Az elsőként benyújtott beruházási pályázatok bírálata az utolsó szakaszához érkezett, a következő hetekben, hónapokban a pályázók folyamatosan fogják kézhez kapni a támogatói okiratokat. Ennek birtokában azonnal igényelhetik az ötven százalékos előleget. Ennek lehívását gyorsíthatja fel a Takarékokban április 26-ától – a hazai piacon elsőként – elérhető támogatási előleg visszafizetési garancia termék, amelyből az agrárvállalkozások a Takarékbank várakozásai szerint több tízmilliárd forint értékben igényelhetnek.

agrárium források

Kép: PP

Valamennyi vidékfejlesztési pályázat megjelent március végével. A pályázatok iránt hatalmas a kereslet, a beruházások támogatására biztosított 600-700 milliárd forint összegű keretre mintegy három-négyszeres túligénylés érkezett. Már csak néhány konstrukció érhető el.

Erre kell készülni
A támogatási előleg visszafizetési garanciát a Vidékfejlesztési Program projekt jellegű, beruházáshoz kapcsolódó jogcímekre (a LEADER/HACS programba és az egyszerűsített elbírálás alá eső, rendszeres támogatás kategóriába tartozók kivételével) érvényes, hatályos támogatási okirattal rendelkező mikro, kis- és középvállalatok igényelhetik. Bármilyen vállalkozási forma (őstermelő vagy egyéni vállalkozás is) nyújthat be kérelmet. Induló vállalkozásnak a takarékok a támogatói okiratban szereplő, megítélt támogatás 50 százalékának, de legfeljebb 200 millió forintnak a visszafizetését garantálja. A garancia lejárata igazodik a támogatói okiratban szereplő előleg elszámolási határidőkhöz. A garancia iránti kérelmekről a takarékszövetkezetek egyszerű bírálati folyamatban döntenek. A kérelmezőknek 100 millió forint garancia igényig nem szükséges tárgyi fedezetet nyújtaniuk. Az alapbiztosíték az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és egy természetes személy készfizető kezessége.

A Vidékfejlesztési Program felhívásainak teljes körű megjelenését követően a kormány célja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hamarabb tudják felhasználni a nyertes pályázók. Ennek alapja a támogatói előlegekhez való egyszerűbb hozzáférés, amihez viszont az európai uniós szabályok szerint 100 százalékos mértékű biztosítékot kell a kedvezményezettnek nyújtania. A most elkészült garanciatermék ezt könnyíti meg a gazdák számára. Az előlegigénylés lehetőségének megteremtése, valamint a támogatási előleg visszafizetési garancia a kifizetések felgyorsulását eredményezi majd – húzta alá Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Takarék Csoport agrárhitel-állománya már az előző év azonos időszakban is a piacinál nagyobb mértékben bővült, s a Takarék Agrár Központ hasonló eredményre számít az idén is. Ennek hátterében nemcsak a Takarékok hagyományosan erős vidéki jelenléte áll, hanem az is, hogy az ügyfelek között magas az egyéni gazdaságok aránya. Ezek száma országosan ugyan csökken, de összességében egyre több földet művelnek. A KSH adatai szerint a 2003-as mintegy 2,5 millió hektárhoz képest a tavalyi év közepén már 190 ezer hektárral (7,7 százalékkal) nagyobb területen gazdálkodtak. E tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik, így a Takarék Agrár Központ arra számít, hogy a gazdálkodóknak egyre több hitelre lesz szükségük. Ahogy a Vidékfejlesztési Program pályázatainak értékelése nyomán is élénkülés várható a mezőgazdasági beruházásokban ebben az évben.