Fordított áfát fizetnek a diákszövetkezetek és a munkaerőkölcsönzők

2014. november 20. csütörtök - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán. Az iparági szakértők üdvözlik a döntést, amitől a piac tisztulását várják.

Kép: SXC

A kormányzat szerint a módosítás bezárja a szektorban az áfamegkerülést lehetővé tevő kiskaput. Számításaik szerint jelenleg ezen területeken 30-35 milliárd forint áfa nem folyik be, viszont ha fordított áfát vezetnek be, akkor ez nem lehetséges, mivel közvetlenül a megrendelőnek kell fizetni.

Az elfogadott adótörvényekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

Egy uniós irányelv ugyanakkor rögzíti, hogy milyen területeken lehet az áfa szokásos fizetési módját megváltoztatni. Van azonban lehetőség arra, hogy a tagállamok egyéni derogációt kérjenek, amennyiben jelentős áfamegkerülési utakat szeretnének lezárni.

A fordított áfáról itt olvashat részletesen!

A munkaerő-kölcsönzési szektorban jelenleg 130 000, míg diákmunkában 100 000 fő dolgozik. Az utóbbi időben feltárt főleg áfacsalásra épülő bűncselekményekben az esetek nagy részében munkaerő-kölcsönzőnek álcázott vállalkozások is szerepeltek. A HR szolgáltatók szakmai szervezetei igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy elhatárolják magukat ezektől az adóelkerülő cégektől.

A piac tisztulását várják a szakértők

Az elfogadott fordított ÁFA intézménye az átláthatóságot és a könnyen ellenőrizhetőséget biztosítja a NAV számára, hiszen ezzel az intézkedéssel megszűnik a lehetőség, amikor fiktív szerződésekkel, hosszú alvállalkozói rendszereken keresztül tűnjön el az ÁFA összege. A piactisztító javaslat támogatásával a kormány fontos lépést tett a munkaerőpiac megtisztítása, s ezzel együtt a munkavállalók érdekeinek védelme felé, hiszen kiapad a fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása. Az érdekképviseletek beadványában további javaslatként szerepelt ágazatukban a minimális szolgáltatási díj bevezetése a munkaerő létbiztonságának és a piaci szereplők tisztességes működési feltételeinek biztosítása érdekében – áll iparági szereplők közleményében.

Az iskolaszövetkezetek számára azért is fontos ez a változás, mert olyan komplex jogi szabályozás alakul ki ezzel a törvénnyel az Európában csak Magyarországon működő vállalkozási forma körül, ami által az egész modell adaptálhatóvá válik minden tagország számára, mint a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő foglalkoztatáspolitikai eszköz, ami remélhetőleg hamarosan elnyeri a HUNGARIKUM minősítést.

A cukorra nem engedi a Bizottság

Az Európai Bizottság április végén ismét elutasította a magyar kérelmet a cukor fordított adózására. Egyelőre marad tehát a bevett rendszer, ami széles teret hagy az áfacsalásokra. Becslések szerint a fiktív export a teljes magyar termelést meghaladja. A kormány novemberben kérelmezte először a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásokra épített fiktív jogügyletek aránya. A statisztikák szerint a hazai termelésnél is nagyobb mennyiséget tesz ki a fiktív export, az áfacsalások értéke tízmilliárd forint körüli lehet. Azt a kérelmet decemberben utasította el a Bizottság.

Külföldről is hozzánk jönnek áfát csalni
Az áfacsalások miatt az áfabevételek negyedétől esik el Magyarország évente. Ez több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a kiemelkedően magas áfakulcs miatt várhatóan továbbra is kedvelt célpontja marad hazánk a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok sok esetben csak a szervezett csoportok alsóbb szintjein álló, kisebb cégeket érik el.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor