Fontos változások jönnek az iparűzési adóban

2015. október 28. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Nagyon kell majd figyelni jövőre, mert az iparűzési adómódosítások több törvényben jelennek meg, különböző időpontokban, és lesznek olyanok, melyek csak 2017-től lépnek hatályba, az adózók a rájuk vonatkozó konkrét szabályokat csak a helyi önkormányzat rendeletéből ismerhetik meg. Együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértőjének segítségével összefoglaltuk, mire is lehet számítani.

fontos változások jönnek az iparűzési adóban

Kép: PP

A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő iparűzési adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően, levonható az adóalany által a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díj, illetve az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díj (együtt: útdíj) 7,5 százaléka. Ennek sokan örülhetnek majd 2016-tól.

Nem kell bevallás

Az adóalanynak nem kell az iparűzési adóról adóbevallást benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, ha az adórendelet mentességi, kedvezményi szabálya alapján adófizetési kötelezettség nem terheli. A kérdés csak annyi, honnan tudja majd az önkormányzat, hogy az adózó elfelejtett bevallást küldeni, vagy nem kell neki benyújtani – figyelmeztet szakértői cikkében együttműködő partnerünk, az Adó Online.

2017. január 1-től az adózók számára lehetővé válik, hogy az adóévi iparűzési adóbevallási kötelezettséget a NAV-hoz, az általános nyomtatványkitöltő program alkalmazásával teljesítsék. Ismerve a kisebb önkormányzatok honlapját, a bevallási nyomtatványok megszerzésének nyűgét, ennek a könyvelők örülhetnek igazán. Ez a módosítás nem érinti a települési önkormányzati adóhatóság adóigazgatási hatáskörét.  Az adót továbbra is az illetékes önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni.

Megint átírják az adószabályokat – van, amivel jobban járunk
Komoly változások jönnek az adózásban a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ezek közül válogattunk ki néhányat a Deloitte szakértőinek segítségével. A módosítások között van néhány olyan, ami konkrét költségcsökkentést jelent a vállalatoknak.

Az állami adóhatóság a hozzá beérkezett adóbevallást – tartalmi és formai vizsgálat nélkül, a befogadó nyugta kiadásával – az adóalany székhelye, telephelye(i) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul elektronikus úton, illetve ha az elektronikus úton történő adatfogadás technikai feltételeit az önkormányzat nem biztosítja, akkor 5 munkanapon belül postai szolgáltató útján megküldi. A törvényjavaslat külön rögzíti, hogy az állami adóhatósághoz határidőben benyújtott iparűzési adóbevallás az önkormányzati adóhatóságnál jogszerűen teljesítettnek tekintendő.

A katásoknak több ideje lesz választani

A helyi adókról szóló törvény várhatóan a következőképpen változik. A 2,5 millió forintos adóalap-megállapítás választását a vállalkozó – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített – bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatványon, a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy február 15-ig jelenti be az önkormányzati adóhatóság részére. Tehát a választás határidejét várhatóan meghosszabbítják 30 nappal. Ezenkívül nem kell bevallást benyújtani a 2,5 milliós adóalap után tételes iparűzési adót fizető KATA-alanynak, ha KATA-alanyisága bármely okból megszűnik vagy szünetel.

Legkésőbb 2017. október 1-ig minden önkormányzatnak át kell állnia a kincstár által ingyenesen biztosított állami adófeldolgozó programrendszer használatára. Ehhez azt kell tudni, hogy néhány önkormányzatnak (például Budapestnek is) jelenleg saját programja van, de ezt szükséges egységessé tenni a többiekével.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Könnyebb lesz az élet a jó adósoknak
Alapvető változások következnek az adórendszerben: a NAV 2016. április elsejétől három minősítési kategóriába sorolja a vállalkozásokat, a jó adózók különféle kedvezményekben részesülnek majd, a kockázatos vagy átlagos adózok viszont nem. Adókedvezményeket kapnak az elektromos autók és a fuvarozók és a NAV fogja elkészíteni az szja-bevallásokat is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek