Fontos változások az agrártámogatásoknál

2016. április 19. kedd - 06:07 / piacprofit.hu
  •    

Valamennyi állatjólléti programot érintő változás jelent meg a Magyar Közlönyben, ezentúl a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok eredeti példányát kell csatolni a támogatási kérelemhez.

disznókkal csalnak

Kép:Pixabay

Valamennyi állatjóléti támogatási programot érintő jelentős módosítás, hogy az állattartóknak ezentúl a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok eredeti példányát kell az MVH részére csatolniuk annak érdekében, hogy a támogatási jogosultságok teljes bizonyossággal megállapíthatók legyenek. Ezenkívül módosul a baromfi, a sertés, és a koca állatjóléti rendelet is. A jelenlegi, uniós szabályok változásán alapuló módosítások értelmében az állattartóknak a kérelmükben továbbra is meg kell becsülniük a támogatási összeget, amelyet az adott támogatási évben igénybe kívánnak venni, de döntésében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a támogatható állatlétszámról és nem az éves támogatási összegről fog rendelkezni.

Módosult a SAPS – átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) rendelet is, aminek köszönhetően összesen 11 milliárd forint előrehozott ÁNT részfizetésben részesülnek a tejtermelők.

A SAPS-ra a mezőgazdasági termelők a rendelet hatályba lépésétől 2016. május 17-ig nyújthatják be szankciómentesen a támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az állatalapú, termeléshez kötött ÁNT támogatásokhoz a kérelmet a rendeletben meghatározott időszakban, az MVH honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani az MVH-hoz, míg a többi jogcím esetében vagy az egységes kérelem alapján, vagy pedig SAPS igénylése mellett lehet a támogatást bázisalapon igénybe venni. A gazdák valamennyi területalapú és egyéb közvetlen támogatási igényüket elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – egyszerre nyújthatják be a külön rendeletben megjelenő egységes kérelem szabályai szerint.

A módosítás fontos eleme, hogy tartalmazza a tej ÁNT részfizetését. Az egy bázisjogosultságra jutó részfizetés összege 5,90 forint. A részfizetés a termelők 2016-ban rendelkezésére álló – az MVH nyilvántartásában szereplő – egyéni történelmi bázisa alapján történik. A kifizetés elengedhetetlen feltétele, hogy 2016. május 17-ig egységes kérelem keretében egységes területalapú támogatási kérelmet kell beadni. Kifizetésben az részesül, aki a 2016-ban és az azt közvetlenül megelőző két évben saját maga, jogelődje vagy örökhagyója folyamatosan rendelkezett tej történelmi bázisjogosultsággal, és arra vonatkozóan a 2016. támogatási évet megelőző két évben támogatásban részesült, 2016-ban is állattartó, továbbá a részfizetésre való igényéről nem mond le.

Még mindig lehet kérni plusz pénzt jégkárra
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az Agrár Széchenyi Kártyában biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét – közölte a Széchenyi Kártya Programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. Az új határidő június 30.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor