Fontos változások a táppénz szabályozásában

2017. január 17. kedd - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Idén január elsejétől más szabályok vonatkoznak a pénzbeli ellátásra, változott a baleseti táppénz igénylése, az összegének megállapítása, és a biztosítási idő is. A Saldo segítségével összefoglaltuk a legfontosabb újdonságokat.

Kép: SXC

Kép: SXC

2017. január 1-től, ha a pénzbeli ellátást, valamint a baleseti táppénz igényt az igényléstől számított 21 napon belül az ellátást folyósító szervnek nincs lehetősége teljesíteni, mert a biztosított jövedelméről a foglalkoztatója nem nyújtott be bevallást, és a jövedelmi adatok így nem állnak rendelkezésre, nem történik ellátási előleg megállapítás. 2017-ben a rendelkezésre álló adatok alapján kell az ellátást megállapítani. Ha a biztosított jövedelméről a bevallás később pótlólag benyújtásra kerül, a bevallott adatok alapján kell az ellátást megállapítani, valamint az ellátásról elkészített határozatot ennek megfelelően módosítani  – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

2018. január 1-től a táppénz összegének megállapításakor a korábban alkalmazott két éves folyamatos biztosítási időt előíró szabályt felváltja a 730 napos biztosítási idő szabály. Eszerint a biztosított táppénzének összege a táppénz alapjának 60%-a, ha a biztosított a folyamatos biztosítási időszakának ideje alatt rendelkezik legalább 730 nap Tbj. 5. § szerinti biztosítási nappal.

Más fontos változások is voltak a tavaly elfogadott adótörvények között!

A táppénz alapjának 50%-a abban az esetben a táppénz összege, ha a biztosított ennél kevesebb biztosítási nappal rendelkezik, illetve fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásban részesül, valamint ha a szülőként 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt gyermeke mellett tartózkodik. Általános előírás lett, hogy az ellátások késedelmes kifizetése esetén nem kell megfizetni a kamatot, ha a kamat összege nem haladja meg az 1000 Ft-ot.

Gyakornoknak is jár táppénz?
Egyre több diák kezd bele szakmai gyakorlatba már oktatása során, sok cég ezeket a tanulókat tanulószerződéssel támogatja. Ez a konstrukció mind a tanulóknak, mind a vállalkozásoknak jó, de felmerül a kérdés: mi jár, ha beteg a gyakornok?

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek