Fontos határidő! Most jelezze, aki haladékot kér a számlák jelentésére!

2014. március 13. csütörtök - 11:12 / piacesprofit.hu
  •    

2014. március 17-ig kell jeleznie a NAV felé igényüket azoknak a cégeknek, amelyek online adatkapcsolatra képes pénztárgép beüzemelése helyett a számlaadás mellett döntöttek, hogy haladékot kérnek a számlák adattartalmának jelentésében.

Kép:Pixabay

Elvileg lehetőség van arra, hogy egy kereskedő úgy döntsön, hogy online adatkapcsolatra képes pénztárgép helyett minden tranzakcióról számlát állít ki. Azt a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyt, aki bizonylatkibocsátási kötelezettségének nyugta helyett kizárólag számla kibocsátásával tesz eleget, az adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségét gépi nyugtakibocsátással teljesíti. Így tehát elkerülhető a kassza mizéria.

A Magyar Közlöny 2014. február 28-i 31. számában megjelent 11/2014 (II.28.) NGM rendelet módosította az 50/2013 (XI.15.) NGM rendeletet. A rendelet 9/A §-a értelmében azon adózók, akik tevékenységük alapján pénztárgép használatára kötelezettek, de az áfa tv. 166. § (2) bekezdése alapján nyugta helyett minden esetben számlát adnak vásárlóiknak, heti adatszolgáltatásra kötelezettek, melyet a tárgyhetet követő negyedik munkanapig kell benyújtani az állami adóhatósághoz a PTGSZLAA nyomtatványon.

A módosító rendelet egy 9/B §-sal egészítette ki a rendeletet, mely a 2014.12.31-ig terjedő időszakra vonatkozóan mentesíti az adatszolgáltatási kötelezettség alól azon adózókat, akik már 2013. szeptember 1-ét megelőzően is kizárólag számlát adtak minden olyan vásárlójuknak, akik részére ha nyugtát adtak volna, azt a jogszabályok értelmében kizárólag pénztárgéppel tehették volna meg. A mentesülés feltétele, hogy az adózó az adatszolgáltatás alóli mentesség tényét a módosító rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül – vagyis jelen esetben: 2014.03.17-ig – bejelentse az állami adóhatóságnak – írja a Saldo.

2015. január 1-től mindenkinek pénztárgépköteles lesz a szállásadói szolgáltatás. Az üzemeltető ezt azzal válthatja ki, ha nyugta helyett mindig számlát ad. Ezen túlmenően viszont rendszeresen be kell majd küldeni elektronikusan a havi összesítő bevallást. Hogy hogyan, arról itt találja a részleteket.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor