Fontos határidő jön a transzferár-nyilvántartásban

2019. május 14. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Idén először az új transzferárszabályok szerint kell elkészíteniük a cégeknek transzferár-nyilvántartásaikat. Kötelező az új, többszintű nyilvántartás elkészítése a TAO-bevallás benyújtásával együtt.

2018-tól már minden kapcsolt vállalkozásnak az új transzferárrendelet alapján kell elkészítenie a transzferár-nyilvántartását. Bár az új jogszabály számos változást tartalmaz a formai és tartalmi követelmények esetében, az elkészítés határideje azonban nem változott a korábbi évekhez képest – hívja fel a figyelmet az RSM blogjában Kiss Helga.

Fotó: SXC

Fotó: SXC

A transzferár-dokumentációt a tárgyévi társasági adóbevallással (TAO) egyidejűleg, de legkésőbb a TAO-bevallás benyújtásának az időpontjáig el kell készíteni. A naptári évvel egyező üzleti éves adózók esetében ez a határidő 2019. május 31.

Fontos, hogy a május 31. végső határidő, amennyiben a vállalkozás ennél korábban nyújtja be a TAO-bevallását, akkor a transzferár-nyilvántartásnak is korábban kell elkészülnie. Ebben az esetben pedig az adóhatóság már május utolsó napját megelőzően is kérheti a transzferár-dokumentációt egy ellenőrzés során. 

Kötelező a többszintű transzferár-dokumentáció

A közelgő határidő mellett figyelembe kell venni azt is, hogy a 2018-as adóévtől minden kapcsolt vállalat számára már kötelező az új, többszintű nyilvántartási forma alkalmazása, amelynek minimálisan a fődokumentumból (Master file) és helyi dokumentumból (Local file) kell állnia. A transzferár-nyilvántartás harmadik eleme a CbC (országonkénti) jelentés, amely jelenleg csak a 750 millió eurós konszolidált árbevételt elérő cégcsoportba tartozó hazai vállalatokat érinti. A cégcsoport árbevételi adatait az adatszolgáltatási pénzügyi évet megelőző pénzügyi évre vonatkozóan kell vizsgálni.-   

A transzferár-nyilvántartások tartalma kötött, új elemekkel bővült 

A továbbiakban az NGM-rendeletben szabályozott fődokumentum és helyi dokumentum elkészítésével kapcsolatos feladatokra koncentrálunk. 

Az új dokumentációs rendelet nemcsak a többszintű nyilvántartás vezetését írta elő, hanem a

Idén erre fog nagyon ügyelni az adóhatóság a cégeknél
Idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló – úgynevezett kapcsolt – hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adótanácsadó.

fődokumentum és a helyi dokumentum tartalmi követelményeit is jelentősen bővítette. Így a nyilvántartás elkészítése, illetve a szükséges adatok begyűjtése is lényegesen hosszabb időt vehet igénybe az előző években megszokotthoz képest.

A helyi dokumentumot minden helyi tagvállalatra külön-külön el kell készíteni. Tartalmát tekintve a helyi dokumentum hasonlít a korábbi transzferárrendelet szerint elkészített önálló transzferár-nyilvántartáshoz. Azonban ennek a dokumentumnak már számos olyan további elemet is tartalmaznia kell, amely korábban nem képezte a nyilvántartási kötelezettség részét. Ilyen elem például a menedzsment felépítésének és a pontos döntési és jelentéstételi folyamatoknak a részletes ismertetése. A helyi dokumentum elkészítése minden esetben a helyi tagvállalat feladata. 

A legfontosabb változás a korábbi évekhez képest, hogy 2018-tól az elkülönült fődokumentum is  kötelező eleme a nyilvántartási kötelezettségnek. A dokumentumnak a teljes cégcsoportról kell átfogó képet nyújtania. Összetettsége, illetve átfogó jellege miatt jellemzően ezt a dokumentumot a központi vagy a konszolidációt készítő vállalat állítja össze. Ugyanakkor az anyavállalat országában irányadó transzferár-szabályozás (annak hiánya)  vagy az ár/érték arány vizsgálata függvényében az is előfordulhat, hogy ez mégis a magyar tagvállalat feladata lesz, melyet az adózó – hasonlóan a helyi dokumentum elkészítéséhez – a magyar transzferár szolgáltatója segítségével tud hatékonyan megoldani. Ekkor kiemelten fontos, hogy a Master file elkészítéséhez szükséges információ rendelkezésre álljon. 

 


Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek