Fontos határidő jár le a lakáscélú támogatásnál

2015. március 31. kedd - 13:40 / piacprofit.hu
  •    

A mai napon, március 31-én lejár a 2014-es évben lakásvásárláshoz kapott munkáltatói támogatások felhasználására nyitva álló határidő. További két hetük van a munkavállalóknak arra, hogy a munkáltató felé leadják az adómentesség megállapításához szükséges igazolásokat.

Ketyeg az óra – Kép: Pixabay

„Bármilyen kétség, vagy értelmezési kérdés merül fel a munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatosan, érdemes azt még a támogatás folyósítása előtt tisztázni, mivel a törvény komolyan szankcionálja, ha utólag derül ki, hogy a munkavállaló mégsem volt jogosult az adómentes támogatásra” – emeli ki Dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Zrt. adómenedzsere friss blogbejegyzésében.

Amikor a támogatás bevezetésre kerül egy-egy munkáltatónál és azt kell megítélni, hogy egy munkavállaló jogosult-e a támogatást adómentesen igénybe venni, sok kérdés merül fel, amelyben a jogalkotó és a jogalkalmazó álláspontja eltér egymástól. A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről megengedő hozzáállás tapasztalható a támogatás kapcsán. Ugyanakkor, mivel a lakáscélú támogatás címén nagy összegeket adómentesen juttathat a munkáltató a dolgozónak, teljes biztonsággal lehet számítani arra, hogy az adóhatóság a jövőben részleteiben is vizsgálni fogja a kérdéskört. A két szemlélet közötti eltérés már most is tapasztalható.

A vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás mint új juttatási forma egyrészt fontos könnyítés lehet a hiteltörlesztésekhez, másrészt adminisztrációs kihívás elé állítja a munkáltatót.

Hogy pontosan milyen adminisztrációval jár, arról részletesebben itt olvashat!

A munkáltatói lakáscélú támogatás kiindulópontja a méltányolható lakásigény vizsgálata. Ennek kritériumai megfelelően egyértelműek is, kérdés azonban, hogy mikori időpontra vagy időszakra vonatkoztatva kell vizsgálni a feltételeknek való megfelelést. Az NGM rendelet szerint a méltányolható lakásigény feltételének való megfelelés a rendelet hatálybalépésének napjától (2014. április 4.) a munkavállaló által a munkaadó részére átadandó igazolások leadási határidejének végéig tartó ún. „figyelési időszak” bármely napjára vonatkozóan vizsgálható.

A lakáshitel támogatás 5 leggyakoribb buktatója
Már számos cikk született arról, hogy hogyan adhat a munkáltató támogatást a munkavállalói hiteltörlesztéséhez. Vannak azonban olyan esetek, amikor a legjobb szándékkal sem realizálható a támogatás, legalábbis a jogszabályok betartása mellett.

De mit is kell az „időszak bármely napjára vonatkozóan” fordulat alatt érteni? Elegendő-e, ha a lakás a figyelési időszak egyetlen napján megfelel a méltányolhatósági kritériumoknak, vagy szükséges, hogy a méltányolhatóság feltételei a kérdéses időszak minden egyes napján, folyamatosan fennálljanak? Az adóhatóság e kérdésben azonnal és egyértelműen a szigorúbb értelmezés mellett foglalt állást, vagyis a vizsgált időszak minden egyes napján meg kell felelni a méltányolhatósági feltételeknek. Ugyanakkor a jogalkotó a megengedő értelmezés mellett tette le a voksát és azóta már írásban is megerősítette azon álláspontját, amely szerint elegendő, ha a lakás a vizsgált időszak egyetlen napján megfelel a feltételeknek.

A munkavállalói igazolások leadásának április 15-i határideje azért is jó apropó az adómentesség feltételeinek ellenőrzésére, mert ha valami még hiányzik, akkor a munkáltató döntése szerint a munkavállaló május 31-ig még ráér a szükséges igazolásokat beszerezni és a munkáltató részére leadni. Azok a munkavállalók és munkáltatók pedig, akik hosszú távon élnek az adómentes juttatással, most két legyet üthetnek egy csapásra. Változatlan szabályozás esetén a későbbiekben már nem kell vizsgálni a méltányolható lakásigény fennállását, annak tényét a mostani vizsgálat fogja igazolni, így a jövőben csak az éves juttatások igazolását kell elvégezni.