Földre kényszerül az új Airbus, sok gépe nem biztonságos

2018. február 12. hétfő - 18:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az Airbus legújabb modelljei nem repülhetnek, mert az amerikai Pratt&Whitney cég turbinái csődöt mondhatnak. A kérdéses hajtóművekkel 18 légitársaság gépei rendelkeznek. A felszállási tilalom jelentős nehézségeket okoz egyébként a vetélytárs Boeingnek is, amely szintén ilyen hajtóművekkel szerelné fel gépeit.

 

A Pratt&Whitney nagy műszaki áttörésként harangozta be új hajtóművét, amely üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. Az átadások azonban egy évet késtek, mert a gyártmánynál mind a szoftvert, mind a technikát módosítani kellett.

Ezek után is több esetben leálltak hajtóművek, mind a felszállásnál, mind a repülésnél, ezért az EASA, az Európai Unió illetékes felügyeleti szerve megtiltotta az Airbus A320neo modelljei egy részének a repülést, másoknál a hosszú távú utakat.

Kép: aviationweek.com

Kép: aviationweek.com

A világ 18 légitársasága összesen 113 ilyen géppel rendelkezik, az indiai Indigo már több gépét hangárba tette. A hajtóművek kiszállítása egyébként éppen azért késett, hogy a hibákat kijavítsák. Az Airbus most nem vesz át többet hajtóműveket az amerikai beszállítótól, amig a problémákat meg nem oldják. A tilalom egy sor légitársaságnál veszélyezteti a tervezett flottafrissítéseket, -bővítéseket.

Hasonló tilalomra legutóbb öt évvel ezelőtt volt példa. Akkor a Boeing 787-es „Dreamliner” gépei kényszerültek a földre, miután akkumulátoraik kigyulladtak. (Forrás: Die Welt).

Rekordforgalom a budapesti repülőtéren
Rekordot döntött a Liszt Ferenc Repülőtér forgalma, november végéig 12 milliónál is többen érkeztek és indultak a budapesti repülőtérről. Novemberben egymilliónál többen fordultak meg a ferihegyi terminálokon, amire még sohasem volt példa korábban – közölte a Budapest Airport.