Foglalkoztatás – Lehet másképpen is

2012. augusztus 29. szerda - 16:47 / Timár Gigi
  •    

A folyamatos változások közepette nem könnyű megtervezni, hogy hosszabb távra hány alkalmazottra lehet szüksége a vállalkozásnak, vagy aktuálisan hány ember fizetését bírja el a cég büdzséje. Érdemes számba venni azokat a konstrukciókat, amelyek révén talán megtalálható az optimális megoldás. A júliustól hatályos munka törvénykönyvében pedig új foglalkoztatási formák is megjelennek.

Könnyebb alkalmazhatóságot és könnyebb elbocsáthatóságot is lehetővé tesz a munkaadó számára a júliusban hatályba lépő új munka törvénykönyve (Mt.), aminek köszönhetően szakértők szerint mozgékonyabb lehet a munkaerőpiac, és rövid távú igény esetén is mer alkalmazottat felvenni a kkv. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy erre mindig szükség van. Kisebb munkák esetében a tapasztalatok szerint a kkv-k előszeretettel veszik igénybe a családtagok segítségét. Az új Mt. azonban megszüntette a segítő családtag jogi intézményét, ami miatt a pultba beálló nagymamát éppúgy be kell jelenteni a hatóságnál, mint bármilyen más alkalmazottat, így még inkább előtérbe kerülhetnek a rugalmas megoldások.

Sokat segíthet a rugalmasság - Forrás: SXC
Sokat segíthet a rugalmasság – Forrás: SXC

Az atipikus foglalkoztatás sokszor a munkaadónak és a munkavállalónak is érdeke. Számos olyan – például alacsony képzettségű, megromlott egészségi állapotú – embernek ad lehetőséget az elhelyezkedésre, aki számára a hagyományos foglalkoztatás megoldhatatlan. Gyakran részesítik előnyben az otthoni munkát a gyermekes anyák és a szellemi foglalkozásúak is, ami akár azt is lehetővé teszi, hogy egyszerre több munkaadónak dolgozzanak. Ők akár a fizetésük egy részéről is hajlandók lemondani egy felmérés szerint, ha otthonról dolgozhatnak.

Irodamegoldások
A rugalmas foglalkoztatással az irodaigényeket is érdemes újragondolni, hiszen nem csak kevésbé reprezentatív iroda fenntartásával lehet jelentős tehercsökkenést elérni. A távmunkában dolgozók számára nem kell önálló munkahelyeket fenntartani, elegendő, ha akkor van asztaluk, amikor egy konkrét projekt miatt arra tényleg szükség van. Lehetőség van rövid távú (egy napra, hétre) iroda- és tárgyalóbérlésre is, amikor a cégnek nagyobb alapterületre vagy elegánsabb környezetre van szüksége, így csak a ténylegesen kihasznált időre kell ezt megfizetni. Az úgynevezett közösségi munkaterek a mikrovállalkozások számára kínálhatnak előnyöket, itt a bérleti díjért a munkaállomás mellett tárgyalóhasználatot és egyéb alap-infrastruktúrát – például faxot, fénymásolót, projektort – vehetnek igénybe anélkül, hogy ezeket a várható alacsony kihasználtság ellenére meg kellene vásárolniuk.

A munkaidőkeret-alkalmazás lehetőséget ad a munkaadónak arra, hogy meghatározott – de legfeljebb három hónapos – időtartamra egyenlőtlenül ossza be a munkaidőt, vagyis az alkalmazottak akkor legyenek jelen, ha tényleg van munka. További lehetőség a határozott idejű munkaszerződés kötése. Az új szabályok – a korábbiaktól eltérően – azonban nem adnak lehetőséget azonos felek között a hat hónapon belüli meghosszabbításra vagy újabb határozott idejű szerződésre munkaszervezési okra történő hivatkozással.

Megoldás lehet a munkaerő-kölcsönzés: ez esetben a munkáltatónak nem kell munkaerő-felvétellel, személyi ügyekkel foglalkoznia, sőt a kölcsönző cég a kötelező munka-egészségügyi vizsgálatokat is elvégzi, így jelentős adminisztrációs tehertől is megszabadulhat. A kölcsönzött munkavállaló bére egyéb költségként jelenik meg a kimutatásokban, így a bérköltségek csökkenése mellett az elszámolható tételek volumene növekedik. Szakértők szerint ez körülbelül fél évig jelenthet megtakarítást a munkáltatónak, ennél hosszabb foglalkoztatás esetén a kölcsönző cégek árrése miatt a teher ugyanakkora lesz, mint saját foglalkoztatás esetén.

Rugalmas IT
Az informatikai infrastruktúra rugalmasabbá tételére kínálnak lehetőséget a szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek (SaaS), illetve az egyre inkább minden területen dominánssá váló felhő alapú szolgáltatások. A havidíjas bérleti konstrukcióban igénybe vehető szolgáltatások révén az informatikai beruházások jelentősen csökkenhetnek, a kapacitás pedig könnyedén növelhető vagy csökkenthető az éppen aktuális igényeknek megfelelően, legyen szó akár szerverkapacitásról, akár jogtiszta szoftverek biztosításáról a munkához.

Megszabadul viszont a munkáltató a szabadságolás, az elbocsátás problémáitól, és szűkül a munkaadói szerepkörből származó felelősségek köre is. Ha a munkaerőre a csökkenő megrendelések miatt kisebb mértékben vagy egyáltalán nincs már szükség, az eddig erre fordított összeg egyértelmű költségmegtakarítást jelent, és a munkaerőtől való megválásnak személyes terhe sincs, ami szakértők szerint a kkv-k esetében egyébként igen súlyos, a szoros személyes kapcsolatok miatt.

A hazai jogban eddig nem ismert új foglalkoztatási formák is megjelennek az Mt.-ben. Az úgynevezett „munkavégzés behívás alapján" a részmunkaidős foglalkoztatás egyik formája, amely napi legfeljebb hat óra tartamú munkavégzést tesz lehetővé. Lényege, hogy a munkavállaló a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti feladatait. A munkavégzést legalább három nappal korábban közölni kell a munkavállalóval. A „munkakör megosztása" szintén a részmunkaidős foglalkoztatás egy formája, amelyben egy munkakörre több munkavállalót alkalmaz a munkáltató. A munkavállalók kötetlen munkarendben dolgozva azt vállalják, hogy saját beosztásuk szerint valamelyikük teljesít a munkáltatónak, illetve egyikük akadályoztatása esetén egy másik végzi el a munkaköri feladatokat. A munkabérből való részesedésüket is egymás között kell meghatározniuk, ennek hiányában egyenlő arányban illeti meg őket a munkabér. Szintén újdonság a „több munkáltató által létesített munkaviszony", amely szerint egy munkakörben több munkáltató foglalkoztatja ugyanazt a személyt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor