Finanszírozási lehetőség önerő és biztosíték nélkül

2013. augusztus 07. szerda - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kis- és középvállalatok körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havi faktordíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. A faktorpiac kapcsolatot, biztonságot és kényelmet ajánl. A kereskedelmi követelések faktorálása válságálló termék, sőt a kkv-k körében éppen a szorult helyzetük tette szükségessé, hogy erre áldozzanak. A havidíjért cserébe azonban nem csak a számláik ellenértékének beérkezésére számíthatnak. Faktoring kisokosunk következik.

Átlagosan 40 nappal nőttek a fizetési határidők 2008 óta, miközben az értékesítési volumen nem nőtt. (A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-el hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása szigorítja a fizetési határidőket és a késve fizetés esetén alkalmazható szankciókat.) Az egyre romló vevőállomány következménye, hogy a cégek kényszerből bankként viselkednek, természetesen anélkül, hogy banki tudással, kockázatelemzési rendszerekkel rendelkeznének. A megnövekedett vevői kockázatok miatt egy tipikus vállalkozás az eszközei 30-40 százalékáig kénytelen maga hitelezni a partnereit – mutatott rá Kovács Pál az OTP Bank konferenciáján.

Kinek éri meg?
A finanszírozás e formáját kifejezetten kis cégekre találták ki

Minden olyan cégnek megéri, amely likviditási gondokkal küzd, van állandó piaca és eladható terméke, és a vevőköre pénzügyileg, gazdaságilag egészséges. Olyan halasztott fizetésben megállapodott cégek részére is ajánlott, amelyek még nem felelnek meg a banki hitelezési feltételeknek.

A cégek erőforrásainak egyre nagyobb részét köti le a kinnlevőségek kezelése. És itt ne csak arra gondoljunk, hogy a be nem érkezett követelések által tulajdonképpen kamatmentesen hitelezzük vevőinket. Az „üggyel” töltött idő – a számlák folyamatos ellenőrzése, a nem fizető partnerekkel való levelezés, a felszólítások kiküldése és nyomon követése – hatalmas pluszmunkát jelent a vállalkozás vezetője és pénzügyese számára is.

A faktoring hitelbiztosítékok és önerő nélkül igénybe vehető finanszírozási lehetőség. Döntő érv lehet mellette az is, hogy a vevőkövetelés előfinanszírozását nem befolyásolják az elmúlt évek rosszabb mérlegeredményei. Érdemes igénybe venni akkor is, ha a vevőink hosszú fizetési határidővel teljesítenek, hosszabbal, mint ahogyan a zavartalan működéshez – likviditás – a cégnek szüksége lenne a forrásra. Akkor is megfontolandó, hogy éljünk a lehetőséggel, ha nem szeretnénk kitenni magunkat a nemfizetés kockázatának. A tapasztalati számok azt mutatják, hogy a követelésbeszedési tevékenység 30 százalékkal javítja a fizetési hajlandóságot. A vevőink fizetőképességének felmérését azonban ezután sem ússzuk meg, hiszen, ha valaki fizetésképtelen, attól a faktoring-szolgáltató sem tudja beszedni a pénzt.

Kép:PP

Mire jó?
  • Lehetőséget ad, hogy az ügyfelek a faktorcég bevonásával biztonságosabbá tegyék egymás közti üzleti kapcsolataikat.
  • Csökkenti a szállítói kockázatot, javítja a megtérülési biztonságot.
  • A faktorcég erősebb tárgyalási pozícióban van, bevonásával javul a fizetési hajlandóság.
  • Csökken a vállalkozás adminisztrációs terhe.
  • A menedzsment napi szintű pénzügyi kimutatásokhoz, a vevőkről pedig strukturált információkhoz juthat (bizonyos faktoringszolgáltatók kínálata alapján).
  • Tisztul a mérleg a követelés megvásárlásának hatására: nő a pénzállomány, a hitelállományhoz viszonyítva javul a mutató.
  • Exportkövetelések faktorálása árfolyamkockázatok kezelését is segíti (nem helyettesíti a treasury termékeket). Taktikai lehetőség, hogy a vállalat maga döntse el, hogy melyik napon konvertálja forintra a devizaszámláját.

A faktorcég lényegében a még le nem járt követelésre ad előleget – a kiállított számla egy részét kifizeti a cégnek –, amiért cserébe jogosulttá válik arra, hogy a vevőtől a teljes összeget behajtsa. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy abban az esetben, ha ez nem vagy nem teljes egészében jár sikerrel, a kifizetett előleget a faktorcég visszakövetelheti.

A finanszírozás e formáját kifejezetten kis cégekre találták ki, hiszen ennek révén azonnal pénzhez juthat a vállalkozás (akkor is, ha például partnere piaci erőfölényével élve viszonylag hosszú határidőre fizet). Mivel a faktoringgal elérhető likviditás együtt nő a forgalommal anélkül, hogy biztosítéki céllal megterhelné a vállalkozás vagyonát, a cég úgy tudja megoldani a forgóeszköz finanszírozását, hogy közben nem zárja ki azt sem, hogy fejlesztését bankhitelből finanszírozza.

Ennek ellenére a hazai faktorpiacon az elmúlt években épp a mikro- és kisvállalkozások részarányának erőteljes zsugorodása volt jellemző. Míg a 2008-as válságot megelőző években a mikro- és kisvállalkozások aránya az ügyfélkörön belül meghaladta a 70 százalékot, 2012-re ez az adat 50 százalék alá süllyedt, amivel párhuzamosan a közép- és nagyvállalatok részaránya nőtt erőteljesen. A változás a Magyar Faktoring Szövetség tavalyi évről szóló beszámolója szerint mintegy 1700 piacképes vállalkozás finanszírozási lehetőségének megszűnését jelenti. E cégek vagy önfinanszírozó méretre zsugorodtak, vagy végképp megszüntették tevékenységüket.

Mikor lehet használni és mennyibe kerül?
Mikor lehet faktoráltatni?
Amikor az áru már kiszállítható. A faktorcégek a teljesítés és a tényleges fizetés közötti időt finanszírozzák.
Mennyibe kerül?
A szolgáltatás ára nem nőtt az elmúlt években. A költsége kkv-finanszírozás esetén könnyen összehasonlítható a banki rövid lejáratú finanszírozás árával. Mivel azonban a faktoring konstrukció általában egyedi, azaz vállalkozásra szabott megoldás, általánosságban nehéz megmondani, hogy mennyibe kerül. A szolgáltatás tartalmától, összetettségétől és a kockázattól függ. Ha például sok kis értékű számlával kell dolgozni, akkor az átlagostól felfelé, míg ellenkező esetben lefelé mozdulhat el.
Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor