Fényes a felhős jövő

2014. július 09. szerda - 13:30 / Timár Gigi
  •    

Aki kimarad, az lemarad! Az informatikai fejlesztések területén végképp. Ez az átok régóta sújtja a kisvállalkozásokat, de a virtualizáció megszünteti a hátrányt. Így a céges informatika lépést tarthat az átalakuló igényekkel és innovatív eszközökkel anélkül, hogy egy kkv komoly likviditási problémákat venne a nyakába.

Fényes a kisvállalatoknak a felhős jövő – Kép: Pixabay

A nagy értékű berendezésekkel ellentétben a virtualizációs megoldások minden esetben testre szabhatóak az ügyfelek igényei alapján. A hálózat könnyen és gyorsan bővíthető, és mindehhez a vállalatnak csak egy megbízható internetkapcsolatra van szüksége. Az otthonról végezhető távmunka és a BYOD (Bring Your Own Device) elterjedésével fontos szemponttá vált a belső hálózat vagy az irodai munkaállomás távoli elérése. (A siker titka ugyanis a folyamatos alkalmazkodás.)

Mivel a virtualizációs szolgáltatások felhő alapúak, bárhol és bármikor elérhetőek az ott tárolt adatok, így valóban mobil munkavégzést tesznek lehetővé. A biztonsági szintet is jelentősen emeli az, ha a garantált védelemről egy profi szolgáltató gondoskodik a hatalmas szerverparkban, ahol a mi adataink csak egy apró szeletet képeznek.

Rugalmas és biztonságos

De nem a szerver az egyetlen, amely helyett internet alapú szolgáltatást vehetünk igénybe. Az irodába telepített telefonközpontot a virtuális telefonközpont, a munkaállomásokat pedig a vékony klienssel elérhető virtuális desktopok – amelyek jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint az asztali gépek – válthatják fel. Mindegyikre igaz, hogy a változtatható kapacitások miatt rugalmas, a folyamatos felügyelet miatt biztonságos, az üzemeltetés, illetve karbantartás pedig a szolgáltató feladata, így kényelmes is. Ha pedig teljes IKT-infrastruktúránkat virtuális eszközökre cseréljük, akár kiadásaink 30 százalékát is megtakaríthatjuk a Piac & Profit szakértője szerint.

Virtualizáció: apró lépésekben váltanak a cégek
Nem robbanásszerűen, hanem apró lépésekben érkezik a világszerte tapasztalható virtualizációs trend Magyarországra. A vállalatok ugyanis úgy látják, hogy nincs egy lépésben, azonnal szükségük a teljes IT-infrastruktúrájuk átállítására.

Vágjuk zsebre a vállalatot!

A Gartner technológiai kutatócég szerint 2015-től a cégek közötti, valamint az ügyfél-kommunikációban a közösségi oldalakon folytatott üzenetváltás lesz a domináns. Szinte teljes egészében digitális platformra kerültek már most a számlázási folyamatok, de hamarosan a teljes dokumentumkezelés is. Ennek szabályozói vagy technológiai oldalról már ma sincs akadálya, s így nemcsak olcsóbb, hanem hatékonyabb is lesz a cégek működése.

Ha egy folyamat jóváhagyását a főnök az okostelefonja segítségével bárhol és bármikor megteheti, vagy egy üzletkötőnek minden szükséges dokumentum minden pillanatban a rendelkezésére állhat, az nagyságrendekkel csökkentheti a minden cégben praktikus okokból beálló „üresjáratokat”.

Drága luxussá válhat egy iroda fenntartása is, az alkalmazottak is ugyanúgy elérhetőek lesznek otthonukban, mint az irodában, még akár vállon is veregethetjük őket. A teljes vállalatot irányíthatjuk tehát a zsebünkből, az ügyeinket intézhetjük az okostelefonunkról vagy a tabletünkről. A kütyük azonban hamar lemerülnek: mi értelme az olyan zsebben hordható irodának, amelyik néhány óránként konnektorra szorul? Nos, 2015-ben egy okostelefon napokig – vagy akár hetekig is – működik majd egyetlen feltöltéssel.

Csak a folyamatos fejlesztés hoz eredményt
A legtöbb céges informatikai beruházás mellett egy konkrét probléma miatt döntenek a cégek. Ha ez megoldódik, nem is foglalkoznak többet az üggyel. Szakértőnk szerint viszont muszáj állandóan fejlődő folyamatként tekinteni a céges informatikai, különösen az ERP rendszerekre, hogy kihozhassuk belőlük azt, amire tényleg képesek a cég érdekében.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek